Jamón s bramborou jsou kamarádi, uvidíte sami. Tento recept je oblíbeným jídlem v pohoří Alpujarra, kde se dobře daří jak jamónu tak bramborám. Jedná se o tu nejelementárnější rustikální kuchyni, ale pokud budete mít dobrý olej a dobrý jamón, přistane vám na talíři opravdová delikatesa. Plátky jamónu se nakonec nechají pouze ohřát na právě vytažených bramborách, takže se pouze rozpustí tuk jamónu a uvolní se plně jeho aromatické části.
Recept: Pečené brambory s jamónem
Ingredience:
- 500 g brambor
- 100 g jamónu na plátky
- 2 stroužky česneku
- 1 dcl olivového oleje
- hrst nasekané listové petrželky
Postup:
Předehřejeme troubu na 250 °C. Nakrájíme brambory na cca. 0.5 cm tlusté plátky. Nasekáme česnek na drobno. V pekáči pečlivě promícháme olej, česnek, petržel a brambory a posolíme. Dáme do trouby do nejvyšší části péct na 15 minut, poté pekáč vyndáme, obracečkou uvolníme připečené plátky a obrátíme je. Pečeme dalších 15 minut. V průběhu pečení občas nakoukněte do trouby, aby se povrch brambor příliš nepálil. Vyjmeme pekáč z trouby a poklademe na horké opečené brambory plátky jamónu. Podáváme.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!