Karanténa je docela složitá věc, jak si člověk po pár dnech uvědomí. Zjišťuje najednou o lidech, se kterými celý život žil, docela zajímavé věci, které v normálním provozu zůstávají bez jakéhokoliv projevu. Což by nevadilo, kdyby nebyla karanténa. Jenže ona karanténa je a život v ní není zrovna růžový. Ještě že máme jamón a můžeme s ním dělat nejrůznější věci, které nám na jednu stranu ukrátí čas, na druhou stranu nám poskytnou univerzální ingredienci do nejrůznějších jídel.
Výhody jamónu v karanténě
- Dlouhá trvanlivost - jamón má prakticky neomezenou trvanlivost, což z něj ve válečných časech činí výhodný artikl
- Velké balení - dodává se ve velikém balení a nemusí se tedy nakupovat příliš často
- Uchovávání v pokojové teplotě - lze skladovat vedle zásob toaletního papíru a konzerv a nezabírá tak místo v lednici
- Je zdravý - v našem případně nemá žádná éčka a je ideálním zdrojem proteinů bez nebezpečných aditiv
- Je univerzální a hodí se jako ingredience k přípravě mnoha jídel
- Je výživný - jamón je kompaktní proteinové balení - na 42g proteinu na 100g je nepřekonatelná hodnota pro jakoukoliv potravinu
- Dá se objednat, aniž by člověk opustil byt, dům, hrad
Jamón k snídani
Dobře se ví, že je jamón král snídaně. Málokdo ví ovšem, že při snídani může jamón hrát nezvyklou roli. Nejtradičnější a nejjednodušší je samozřejmě opečený bílý chléb s olivovým olejem a jamónem. Může se přidat česnek pro opilce předchozího dne, kterých není nikdy v karanténě málo, a rozmixované rajče. To je známé a nic nového nám to neříká. Jamón však může krásně hrát i v teplých snídaních, zejména s vajíčkem. Jedním z nejoblíbenějších jídel mého našeho kamaráda cortadora Josého Miguela je vajíčko smaženě v rozpuštěném bílém tuku odříznutém z jamonu. "Dělala mi to babička, kdy jsem byl hodnej a já to miluju dodnes," zasní se občas. Klasikou jsou samozřejmě míchaná vajíčka s jamónem, tzv. revuelto de jamón, která se ve Španělsku většinou dělají úplně do sucha a kladou se pak s oblibou na opečený chléb. Můžete je ale samozřejmě udělat jemná a máslová po francouzském způsobu a místo na chlebu je pojídat s chlebem. Vynikající je i dnes již legendární jamonex, který sesadil klasický hemenex z trůnu nejoblíbenější poopilecké snídaně. Jamón se opravdu ukazuje jako o mnoho vhodnější než klasická šunka (nemluvě samozřejmě o její stříkané dusitanové náhražce), jde krásně do křupava a má neuvěřitelně intenzivní chuť. Jamón se dokonce hodí i do anglické snídaně, té nepřekonatelné prasárny do mlžných zimních dnů.
Obr. jamonex je dnes, 5 let po jeho oficiálním uvedením na svět, skutečnou klasikou
Mezi jídly
Jakkoliv dochází člověku v karanténě při vaření inspirace, opravdovou krizi nezažívá za plotnou či u jídelního stolu, opravdová krize inspirace přichází v těch dlouhých úsecích mezi jídly, zejména má-li člověk malé děti. Nuže i zde přichází jamón na pomoc. Volný čas je možné využít ke cvičení cortadorského mistrovství a různých kousků, ze kterých se toto mistrovství skládá. Člověk si může vyzkoušet některou z klasických cortadorských disciplín a soutěžit v nich s ostatními spolubydlícími nejrůznějšího věku:
- Ukrojit dokonalý plátek
- Nakrájet talíř plátků s hmotností co nejblíže 100g
- Udělat nejkrásnější jamón-růži
- Udělat nejlépe naaranžovaný malý talíř
Obr. Jednou ze zábav je soutěž o nejlépe naaranžovaný talíř (tajný tip: je dobré v rámci karanténní pohody nechat vyhrát děti, i kdyby jejich talíř vypadal jak z motorestu)
Existují samozřejmě i jiné kratochvíle spojené s jamónem, které nemají nic společného s klasickým cortadorstvím, z nichž námi nejoblíbenější, je tzv. jamón-film-test, kdy jeden karanténovaný spolubydlící aranžuje na prkénko jamón ve stylu nějakého filmu, který pak zbylí spolubydlící musí uhodnout.
Obr. Kafe a cigára od Jima Jarmushe v jamón podání
Jamón k obědu
Existuje nesčetné množství receptů, v nichž jamón hraje zásadní roli. Pro inspiraci se můžete podívat na stránku našich receptů. Hezky ladí s na másle či oliváči s hráškem, fava fazolemi, chřestem, artyčokem smaženým i pečeným, s houbami či cizrnou. Plátek jamónu ve pstruhovi tvoří nejoblíbenějšího Hemingwayův pokrm tzv. trucha a la Navarra. Jamónem se zdobí lahodný rajčatový studený krém salmorejo či porra. Jamón se přidává do silných vývarů i do tzv. potaje, což jsou eintopfy naplněné často luštěninami, trochou jamónu, trochou masa a kořeněné dle oblasti bobkovým listem, sušenou paprikou, pepřem, rozmarýnem či tymiánem. Jamón hraje prim i klasických bešamelových smažených kroketách a přidává se někdy se sherry k mušlím. Mnohem méně sofistikované jsou tzv. plato alpujarreno či plato de los montes, kde se tlustý opečený plát jamónu na talíři potkává s vajíčkem, smaženou paprikou a chorizem. Z opravdu lidové kuchyně je třeba zmínit i migas, což jsou na pánvi opečené drobky starého chleba s olivovým olejem, česnekem, chorizem a paprikou (ingredience se opět liší dle oblasti a bohatství kuchaře). Hodí se do masových závitků, které můžou být kuřecí, telecí i hovězí, používá se do nádivek zeleniny i mořských plodů, kde se většinou míchá se strouhankou, olivovým olejem a česnekem. Výborný je samozřejmě s brambory, v paradoxně obohacené verzi patatas a lo pobre, či těsně před podáváním na pečené brambory s olivovým olejem.
Obr. Smažené krokety s jamónem z bešamelu
Kapitolou samou o sobě je samozřejmě jamón v italské kuchyni, kde s ladností toreadora přebírá funkci prosciutta a při dodržení určitých zásad i pancetty (více o tomto kontroverzním tématu naleznete v článku o pancettě, slanine a spol.) a otevírá tak další vějíř možností, do jejichž detailů nebudeme zabíhat.. Hodí se výborně do těstovin, ne nadarmo není žádná carbonara tak dobrá a žádná amatriciana tak silná jako z jamónu.
Večeře
K večeři už se nikomu po dlouhém karanténním dni dělat u plotny či trouby psí kusy, a proto bude možná nejlepší poslat děti spát, otevřít si lahve vína a nakrájet si talíř jamónu. Mlsouni si můžou na bílém chlebu zapéci ovčí či kozí sýr a před podávání na horkém sýru nechat ohřát plátek jamónu. K pečenému sýru se jamón vůbec hodí naprosto skvěle.
Obr. Na večer už pouze jamón se salátem
V noci
Ideální je samozřejmě sundat jamón na noc ze stojanu, dát ho do postele a obejmout ho pod peřinou, aby nějaký záškodnický spolubydlící za spáčovými zády neudělal na dokonale rovném řezu nějakou paseku.