Španělsko

Výslovnost gnocchi, paelly, jamónu a dalších pojmů

Ve Francii si dáme k snídani krojsant, v Itálii k obědu nějaké dobré gnoči a na Malorce si objednáme paelu. To je ale život světoběžníka! A ten rozhled!

Španělský týden v Lidlu 2015

První ze série našich lidlovských recenzí. V roce 2015 byl Lidl průkopníkem španělských v českých supermarketech. A my jsme nakonec jeho snahu i ocenili.

Proč je nejdražší jamón na světě nejdražší?

Kdo si myslí, že nejdražší šunka na světě se dělá tak, že se vezme šunka a dá se jí nejvyšší možná cena, co se zrovna člověku namane, tak se hluboce mýlí. Zákulisí výroby takových šunek je totiž o...

Tragické umístění španělské kuchyně na evropské scéně

Se španělskou kuchyní je něco zásadně špatně. Bylo nám jasné, že trvale ztrácí ve světové oblíbenosti na agresivní a samolibou kuchyni italskou, ale teprve kvantifikace celého problému nám ukázala...

Jamón v boji s českou kuchyní

Zkusili jsme si představit, co by se stalo, kdyby pí. profesorka gastronomie Magdalena Dobromila Rettigová měla k dispozici jamón (pomalu sušený na pomezí Moravy a Čech samozřejmě). Jak by chutnali...

5 mýtů o tapas

Tapas je na jedné straně nejznámější pojem ze španělské kuchyně, na druhé straně se ovšem jedná o pojem, se kterým je spojeno mnoho omylů, mýtů, nedorozumění a chyb.

Jak jsme si naběhli s jamónem z besmasých prasat!

Už jste slyšeli o jamónu pro vegetariány? My již ano, ale nebyl to zrovna nový produkt firmy Beyond Meat. Prostě si jeden náš vtípek začal žít svým životem. A tohle je příběh jeho života.

Jak si doma usušit jamón a co je to Čuňomlat?

Ačkoliv na téma sušení šunky jsme experti, donedávna jsme neměli vůbec žádné znalosti o sušení šunky v českých podmínkách. Prostě jsme si mysleli, že to nejde. Zrak nám vytřeli až kluci z...

6 katastrof odehrávajících se na území České republiky

Čechy (a Morava) v zimě je kapitola sama o sobě. Na člověka přijíždějícího ze Španělska by málem padla deprese. Zapomíná, že je tady také české (a moravské) léto s pivem na předzahrádce, houbaření,...

Proč je španělská kuchyně lepší než italská?

Španělská kuchyně má několik zásadních výhod oproti té italské, o níž se zase většina lidí domnívá, že má mnoho výhod oproti té španělské. Dozvíte se, kde je pravda.

Krevety s extra panenským olivovým olejem

Ajoperejil neboli petrželka s česnekem je pravděpodobně základním definujícím tónem celé andaluské španělské kuchyně. Zde ve spojení krevetami rychle opečenými na pánvi.

Rozdíl mezi kvalitním a průmyslově vyráběným jamónem

V čem spočívá hlavní rozdíl mezi průmyslově vyráběnými jamóny, které průběžně zaplavují český hypermarketový trh, a kvalitními jamóny, které z větší části zůstávají na španělském trhu?

Mýty o jamónu

Za dlouhá léta s jamónem jsme narazili na spoustu předsudků a mýtů, které se pravidelně na naší cestě objevují a trochu nám ji komplikují. Ty nejčastější jsme uvedli zde.

Sedm smrtelných hříchů při krájení jamónu

Krájení jamónu je radostná disciplína, která se ovšem může změnit v noční můru, přestane-li člověk dbát na základní pravidla

Rozhovor s Franciscem Graciou

Rozhovor s profesionálním cortadorem - kráječem španělské sušené šunky - Franciscem Graciou o jeho dětství s jamónem, jeho nejoblíbenějším jamónu a jeho největším trapasu.

Olihně nadívané jamónem

Recept na vynikající kalamáry nadívané směsí jamónu, česneku, petržele a strouhanky.

Proč nejsme na slevových serverech?

Existuje mnoho důvodů, proč by se firma měla vyhnout svodům slevových serverů, ale vybrali jsme pro vás 7 nejpádnějších.

Kdy se jí a pije ve Španělsku?

Kdy se jí ve Španělsku a které jídlo můžete vynechat, aniž byste se ztrapnili.
On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít