Tento tradiční španělský recept lze velice snadno připravit i v Čechách. Jedinou opravdu exotickou ingrediencí je kvalitní jamón. Snad ale budete mít štěstí a naleznete někoho, kdo do Čech dováží kvalitní sušenou šunku bez chemických aditiv. Kdybyste měli problém, dejte vědět a my už vám někoho poradíme. Kombinace pražených mandlí, česneku, jamónu, petrželky a citrónové šťávy na vás zapůsobí mocným dojmem a určitě si recept oblíbíte tak, jako si ho oblíbilo celé Španělsko.
Recept: Pstruh s jamónem, mandlemi a česnekem
Příprava:
15 min.
Vaření:
35 min.
Celkem:
50 min.
Porce:
4
Ingredience:
- 4 středně velcí celí, vykuchaní pstruzi
- 1 talíř s hladkou moukou
- 2 sklenice oleje
- 4 tenké plátky jamónu
- 1 kus jamónu o hmotnosti cca 100 gr
- 6 nesolených mandlí
- 2 stroužky česneku
- 2 rostliny petrželové natě (nikoliv kudrnky)
- šťáva z 1 citrónu
- 3 polívkové lžíce suchého sherry (nebo suché bílé víno)
- sůl a černý mletý pepř
Postup:
- Umyjte pstruhy pod tekoucí vodou a pečlivě osušte papírovou utěrkou. Důkladně pstruhy osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Hlubokou pánev s olivovým olejem dejte na střední plamen a lehce, pouze několik vteřin, aby nezvrdly, osmažte z obou stran 4 plátky jamónu. Břišní dutiny každého pstruha vyplňte jedním plátkem osmaženého jamónu, pstruhy obalte v mouce a ihned osmažte ze všech stran ve stejné pánvi jako plátky jamónu do zlatova. Osmažené pstruhy vyskládejte do pekáče tak, aby se sebe nedotýkali.
- Mezitím necháme odmočit mandle po dobu 10 minut v teplé vodě a oloupeme je. Spolu se stroužky česneku, petrželí a kusem jamónu vše nasekáme na velice jemno.
- V malé pánvi na středním oleji zahřejeme 8 polévkových lžic olivového oleje a přidáme nasekané mandle, jamón, česnek a petržel. Za stálého míchání necháme česnek a jamón osmažit do zlatova. Ihned poté přidejte sherry a šťávu z citrónu a vařečkou vše promíchejt. Omáčkou přelijte pekáč s pstruhy a zapečte v troubě 10 minut. Podávejte na nahřáté míse a pstruhy přelijte šťávou z hrnce.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!