Jamón de bellota je elixír mládí. Potvrzeno.
Pravidelná konzumace iberské šunky de bellota zpomaluje proces stárnutí. To, co už snad každý ve Španělsku víceméně tušil, potvrdila studie týmu vedeného profesorkou Paulou Mayoral z Lékařské fakulty univerzity v Salamance. Jamón de bellota, jenž je součástí jídelníčku, vyvíjí na člověka pozitivní vliv tím, že zpomaluje oxidativní stres.
Iberská „žaludová“ šunka je vysoce kvalitní živočišný produkt, který pochází z prasat plemene žijícího pouze na Pyrenejském poloostrově. Tyto prasata jsou navíc krmena pouze trávou a žaludy (plody dubu a dalších dřevin stejného rodu). Šunka se pak vyrábí u těch nejlepších producentů jen pomocí ručního nasolování a sušení na horském vzduchu. Profesorka Mayoral vysvětluje, že zásadním výsledkem studie je důkaz pozitivního účinku příjmu tohoto typu šunky na oxidační stres. Ten je vinný za celou řadu chemických procesů v lidském těle, které vyvolávají neurodegenerativní choroby jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Přednosti iberského jamónu jsou založeny na zvýšení celkového množství antioxidačních látek, jako je zejména peroxidáza nebo superoxid.
Konzumace kvalitní šunky ovlivňuje oxidační stres, přičemž samotný mechanismus je založen na vysokém obsahu mononenasycených mastných kyselin a přítomnosti určitých látek antioxidantů. Studie byla provedena na skupině osob starších 71 let, jimž byl na určitou dobu nahrazen příjem 120 gramů masa stejným objemem iberské šunky. Výsledky také ukázaly, že tato spotřeba je spojena se snížením hladiny triglyceridů v krevní plazmě a v průměru i krevního tlaku obecně. Studie dále naznačuje, že u starších pacientů podstupujících tuto dietu, se krevní tlak a celkový cholesterol snížil, zatímco tepová frekvence a tělesná hmotnost se významně nezměnily.
Vedle toho Nieves Palacios, členka španělské lékařské a sportovní rady, zdůraznila, že tradiční sendvič ve Španělsku tzv. bocadillo je vlastně kompletní menu. Chleba poskytuje tělu sacharidy a díky šunce člověk zase získává blahodárné lipidy, bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Palacios uvádí, že iberské maso je bohaté vitamíny řady B, železo a zinek. Maso je také lehce stavitelné, a proto jamón doporučuje jako ideální stravu sportovcům. A aby oslava de belloty byla vyčerpávající, tak vedoucí endokrinologické nemocnice Pilar Jimenez Diaz z Madridu dodává: „Šunka je zdrojem bílkovin vysoké biologické kvality, kde ve 100 gramech je 43 gramů těch nejlepších bílkovin.“