Recept: Autentické španělské churros (čuros)

Churros chutnají lépe, než se na papíře či obrazovce může zdát.

Těsto

Na těstu nelze vlastně nic zkazit, budete-li se řídit následujícími radami:

  1. Dávejte pozor na to, aby se vám voda nevyvařila. Vařte ji pod pokličkou a hlídejte, abyste mouku hodili ihned, jakmile začne vařit.
  2. Na mouce příliš nezáleží. Stejného výsledku podle našich zkušeností dosáhnete s jakoukoliv hladkou pšeničnou moukou.
  3. Vyplatí se těsto dohníst v ruce, abyste vyloučili jakékoliv suché místo.

Smažení

Oleje je třeba docela dost. Pokud děláte pouze množství uvedené zde, nepřehánějte to s velikostí pánve, abyste do něj nemuseli vlít celou láhev. Slunečnicový olej postačí, můžete ho na smažení churros použít opakovaně. Churros nezanenávají žádné kousky, které by se v oleji přepalovaly. Churros by měly být opravdu v oleji cele ponořeny. Ideální teplota je 170-180 stupňů. Zkuste nejprve osmažit malý kousek a ověřte, jestli je není po osmažení do křupava uvnitř syrový. Nemáte-li teploměr, můžete zkusit starý španělský trik s kouskem chleba. Pokud začne syčet, je olej hotový. Z oleje by se ještě nemělo kouřit.

Servírování

Churros se jedí buď neobalené a namáčejí se pak do kávy s mlékem či horké husté čokolády. Anebo se obalují v cukru či ve směsi cukru a skořice. Poslední varianta je naše nejoblíbenejší stejně jako ve většině Jižní Ameriky.

Pondělí, 9. června 2025
Omlouvám se, jen rychlá poznámka... ale měla jsem obrovskou explozi oleje. V těstě nebyly žádné bubliny, i když jsem ho hnětla ručně. Moje přítelkyně je ze Španělska a víme, co jsou churros. Kuchař jsem už 15 let, takže o smaženém a pečeném těstě vím hodně. Prosím, nedělejte tento recept podle návodu; pokud možno ho upravte!!!!!! Existuje skutečné riziko vážného popálení. Postupovala jsem přesně podle receptu a teplotu jsem měřila teploměrem. Omlouvám se, ale prosím, recept stáhněte! S pozdravem, Fabian Eder.
Nepřeložený textPřeložený text
Neděle, 27. října 2024

Bomby! Olej prskal všude - celá kuchyně, i strop, i stěny, i já - postříkané ještě těstem z oleje, i olejem - všude. Mám popálené ruce na zádech i kolem oka. Ještěže jsem zareagovala rychle, a že mi ten olej neprskl do oka! To musí být něco jinak děláno !!!. Podotýkám, že jsem dělala vše regulérní - těsto vypracované, hladké, Pistole originální na Churros!

Dobrý den, děkujeme za komentář. Ano, olej může prskat – zhoršuje se to pokud zůstanou uvnitř v těstě vzduchové díry, což se s pistolí na churros zase tolik nestává. Pokud je problémem voda, doporučuje se olej před smažením posolit. V každém případě doporučujeme mít po ruce poklici nebo sítku pro zakrytí pánve!

Nepřeložený textPřeložený text
Neděle, 20. října 2024
Za mě recept super... Dělali jsme se synem úplně poprvé.. Jelikož je těsto hutnější nešlo protlačit přes cukrářský sáček tak jsme ručně dělali větší rohlíčky. Smažení bez problémů nakonec jsme obalily jen v cukru a skořici.... Rychlá chuťovka...

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít