Jamón 50% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zvětšit

Jamón 50% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Jamones SIMÓN MARTÍN Guijuelo

Přední kýta o délce zrání 20-28 měsíců z černého iberského prasete živícího se v době tzv. montanery výhradně žaludy ve volném výběhu. Složení: vepřové maso, sůl.

Červený štítek. Více o dělení jamónu ibérico zde.

Neobsahuje žádné konzervanty ani barviva.

Paleta ibérica de bellota je přední kýta z tmavého iberského prasete živícího se ve volném výběhu žaludy. Ve světě sušené šunky představuje jamón ibérico de bellota absolutní vrchol nesrovnatelný se žádným jiným produktem.

Paleta ibérica de bellota od Simóna Martína pochází z iberských vepřů chovaných na rodinné farmě Simóna Martína ve městečku Guijuelo v oblasti Salamanca. Na rozdíl od palety de cebo se tito vepři pohybují v období montanery (listopad až únor) v dubovém háji a živí se pouze nalezenými žaludy, aromatickými bylinami a kořínky. Dostatek pohybu a strava založená především na žaludech se potom pozitivně projevuje na výsledné chuti šunky. Maso získává jemnou oříškovou chuť a tuk se vyznačuje větším obsahem mononenasycených (zdravých) mastných kyselin, a tím svoji strukturou připomíná spíše olivový olej než typický vepřový tuk. Infiltrace sněhobílého tuku do masa,  pak dodává každému plátku neskutečnou šťavnatost (více zde). Dlouhé sušení palety (mezi 20 a 28 měsíci, oproti standartním 16ti) pak šunce zaručuje dlouhotrvající chuť "a curado", intenzivní aroma a sytě rubínovou barvu na řezu. Jelikož se jedná o produkt, na kterém si Simón Martín velmi zakládá, je každý kousek vycházející z jeho secadera (sušárny) pečlivě kontrolován. Tato šunka představuje ideální příležitost, jak ochutnat jamón ibérico de bellota v "malém balení". 

V oficiálním dělení iberských šunek má tento jamón červený štítek. To znamená, že prase, z kterého je vyroben, mělo alespoň jednoho rodiče se 100% iberskou krví. Druhý rodič je buď rasy Duroc nebo iberský kříženec. Celkově mu tedy koluje v krvi minimálně 50% iberské krve. Aby jamón získal červený štítek musí navíc vepř strávit minimálně 3 měsíce života chozením po dubovém háji a živit se zde výhradně z místních zdrojů - tj. převážně žaludy a kořinky aromatických bylinek. Více o dělení iberských prasat naleznete zde

 

Specifikace
hmotnost  dle výběru
délka zrání minimálně 20 měsíců
složení vepřové maso z iberského prasete krmeného ve volném výběhu žaludy, sůl
výrobce a oblast původu
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca