Simón Martín
Výrobce sušené šunky Simón Martín je jedním z nejtradičnějších producentů Jamónu ibérico ve Španělsku. Secadero (sušárnu šunky) založil v roce 1907 ve městě Guijuelo v regionu Salamanca pra pra dědeček současného majitele proto, aby si sám sušil šunky z iberských vepřů ze své farmy. Během čtyř generací se firma rozrostla, ale nezapoměla na to, že nejdůležitější je mít kvalitní produkt. Proto mají rozsáhlé dehesy (dubové háje), kde stále pobíhají jejich vlastní iberští vepříci. Optimální sušení šunky je zajištěno vysokou nadmořskou výškou secadera (1100m nad mořem) a příznivým klimatem ovlivňovaným polohou mezi dvěma pohořimi (Sierra de Gredos y Béjar). Simón Martín si zakládá na tom, že umění výroby a sušení šunky se předává z generace na generaci a při výrobě šunky zůstávají věrni původní "receptuře" z roku 1907, tj. pouze kvalitní maso a sůl bez jiných chemických aditiv.
Současný majitel firmy se jmenuje jak jinak než Simón Martín a je to horal každým coulem. Většinu času tráví v dubových hajích, kde ho zajímají nejposlednější detaily ohledně úrody žaludů. Když nemluví o svých šunkách (o kterých se mu prý údajně i zdá), umí hezky vyprávět o historii své rodiny, která i za občanské války ve Španělsku nikdy neopustila své řemeslo.
Simón Martín je držitelem mezinárodních ocenění za kvalitu a chuť svých iberských šunek. Opakovaně získáva zlaté medaile na mezinárodním veletrhu masných výrobků ve Frankfurtu IFFA. Především je však jeho šunka oblíbená ve Španělsku, kde se umisťuje na pŕedních místech v hodnocení společně s šunkami z Dehesy Maladua a Joselitem.