Příslušenství
Jamón a každá sušená šunka obecně chutná a voní nejlépe, pokud je čerstvě nakrájená. Sebedražší šunka z plastového balení nebude mít nikdy takové delikátní vlastnosti. Jednotlivé kousky už totiž přišly do styku se vzduchem, začaly oxidovat a rozvinuly svou charakteristickou chuť i aroma. Bohužel tedy ne u vás doma, ale v okolí průmyslové krájecí linky. Příprava delikatesy doma přitom není nikterak náročná. Udělat správně tenké plátky jamónu a tím si dopřát úžasný chuťový zážitek se naučíte již během několika dnů. Základními potřebami, jež budete ke kvalitnímu krájení potřebovat, jsou speciální nůž (cuchillo) a stojan na šunku (jamonero). Více informací naleznete v podrobném návodu na krájení jamónu a krájení palety
Příslušenství uvedené v této kategorii je kromě španělské sušené šunky vhodné také pro prosciutto di Parma (parmská šunka), jambon de Bayonne a jiné sušené šunky v celku.