Nástroje na vykoštěný jamón
Nejlepší na krájení vykoštěnce je elektrický nářezák. Důležitá je možnost nastavení tloušťky plátku. Čím tenčí plátek uříznete, tím lépe. Pozor ale, plátek musí zůstat vcelku a nebýt potrhaný. Z naší zkušenosti jsou hezké plátky při nastavení 1 mm a méně. Vykoštěnce lze krájet i na obyčejném prkýnku. Na něm ovšem takřka nikdy nezískáte tak hezké plátky jako na nářezáku.
Skladování před nakrojením
Zavakuovaného vykoštěnce můžete skladovat kdekoliv mezi 3-25 stupni celsia. Nesmí jen být na přímém slunci. Může být v lednici. Nesmí být v mrazáku. Může být ve špajzu. Nesmí být … Prostě stačí dodržet ty stupně a (ne)slunce. Jamón se konzumuje zásadně při pokojové teplotě, a proto je třeba jamón skladovaný v chlazených prostorech před podáváním nechat chvíli “odpočinout”. Nejlepší je to udělat ještě před krájením, aby plátky zbytečně neosychaly.
Pokud jamónu máte větší kousek, než máte v plánu zkonzumovat např. za 10 dní, je dobré si kus rozdělit na dva nebo více menších (to je někdy nutné i s ohledem na velikost nářezáku). V případě, že máte vakuovačku, je dobré si kusy, které nebudete konzumovat, opět zavakuovat. Pokud vakuovačku nemáte, kusy si zabalte co nejlépe do fresh fólie a skladujte podle návodu - skladování po nakrojení.
Krájení vykoštěného jamónu
Krájení jamónu na nářezáku je hračka. Nastavíte tloušťku a jedete. Před tím je ovšem třeba jamón očistit v celé ploše, kterou hodláte zkrájet. Vykoštěný jamón je totiž skoro úplně očištěný, až právě na zhruba půl centimetrovou vrstvu tuku a tvrdší slupky, která se nejí. Právě tuto část je před krájením třeba očistit. Pozor ale, očistěte pouze tu část, kterou poté budete krájet. Svrchní tuk totiž slouží jako ochrana jamónu a brání mu před zbytečným okoráváním.
Skladování po nakrojení
Po nakrojení je nejlepší si vykoštěnce zabalit do fresh fólie a skladovat v lednici. Pokud dlouho nekrájíte, kontrolujte pravidelně, aby kousek nechytnul plíseň. Vykoštěnce ve freshce je možné skladovat i mimo lednici - tam si ale člověk musí dát zase pozor na přílišné vysychání. Dobře zabalené kousky jamónu vydrží po nakrojení “jako nové” i několik měsíců.