Olivový olej je neoddělitelnou součástí středomořské kuchyně. Jeho konzumace je považovaná za zdraví prospěšnou, protože obsahuje velké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínů.
PANENSKÉ OLEJE
Oleje, které jsou vyrobeny přímo z čerstvých oliv, a to pouze pomocí mechanických procesů a zejména za nízkých teplot. Mezi mechanické procesy v případě výroby olejů patří třídění a čištění, dekantace, mletí a míchání, odstřeďování a filtrace. Mezi panenské oleje tedy nepatří oleje získané při vysokoých teplotách pomocí rozpouštědel a procesů reesterifikace.
Panenský olej je nejlépe představit si jako šťávu z čerstvých oliv, která nepotřebuje další chemické ošetření a hodí se k okamžité konzumaci.
Mezi panenské oleje patří:
EXTRA PANENSKÝ OLEJ
Oleje s aciditou menší nebo rovnou 0.8 %.
Naše oleje Laguna de Fuente de Piedra mají aciditu do 0.1 %.
PANENSKÝ OLEJ
Oleje se aciditou menší nebo rovnou 2.0 %
NEKONZUMNÍ OLEJ (TZV. LAMPANTE)
Oleje s aciditou vyšší než 2.0%
NEPANENSKÉ OLEJE
Tyto oleje jsou získávány pomocí rozpouštědel či jiných chemických činidel ve vysokých teplotách.
RAFINOVANÝ OLIVOVÝ OLEJ
Oleje vyrobené procesem rafinace z panenských olejů, které nesplňují požadavky pro konzumaci. Proces rafinace snižuje mimo jiné aciditu oleje a zároveň eliminuje mnohé prospěšné látky. Aciditou rafinovaných olejů nesmí přesáhnout 0.3%. Acidita rafinovaných olejů vede ve Španělsku ke zdánlivě nelogickému opatření, které výrobcům olivových olejů zakazuje uvádět aciditu svého výrobku bez uvedení kompletního chemického složení výrobku. Legislativa tak chtěla zamezit klamavé reklamě výrobců rafinovaných olejů, kteří srovnávali aciditu svých výrobků s aciditou panenských olejů.
OLIVOVÝ OLEJ (NEPANENSKÝ)
Směs rafinovaného olivového oleje a panenského oleje s aciditou menší než 2 %. Acidita směsi nesmí přesáhnout 1 %.
SUROVÝ OLIVOVÝ OLEJ Z POKRUTIN
Pokrutiny jsou odpadem procesu extrakce panenských olejů. Pevné části olivy, z nichž nelze již za studena mechanicky získat více oleje jsou vystaveny rozpouštědlu a vysokým teplotám.
RAFINOVANÝ OLIVOVÝ OLEJ Z POKRUTIN
Olej získaný procesem rafinace z oleje předchozí kategorie. Acidita nesmí přesáhnout 0.3 %.
OLIVOVÝ OLEJ Z POKRUTIN
Tento olej je směsí rafinovaného oleje z pokrutin s panenským olejem s aciditou menší než 2 %. Acidita směsi nesmí přesáhnout 1 %.