Pro přehlednost jsme zápas rozdělili do šesti kategorií: vybavení, složitost krájení, chuť, vzhled, skladování a trvanlivost.
1. Vybavení: 0-0
Vybavení je mínus u obou možností. Jamón s kostí potřebuje stojánek, zatímco vykoštěnec v ideálním případě potřebuje nářezák. Nářezák je dražší, ale univerzálnější (můžete na něm krájet i leccos jiného). Stojan na jamón je relativně levný, na nic jiného vám však zároveň nebude (pokud tedy vyškrtneme domácnosti, kde konzumaci jamónu prokládají konzumací italského prosciutta nebo francouzského jambonu). Ještě poznámka: vykoštěnce lze krájet i na obyčejném prkénku. Plátky jamónu nakrájeného na prkénku se však nemohou měřit s plátky na nářezáku. Proto tuto možnost pro naše srovnání vynecháváme.
2. Krájení: 0-1
Když už máte vybavení, bude se vám jednodušeji krájet na nářezáku. O tom není pochyb. Krájení na stojanu je technicky náročnější a vezme vám víc času. Na druhou stranu vám zase přidá i trochu zábavy. Suma sumárum je ale výhercem v této kategorii vykoštěnec.
3. Chuť: 1-0
Těžko se nám to říká, ale kategorii chuti vyhrává jamón s kostí. Čerstvě nakrájenou šunku od kosti nic nepřekoná. Čerstvě nakrájený vykoštěnec je zase lepší než jeho plátkovaný zavakuovaný kamarád, ale co dělat, na jamón na kosti prostě nemá.
4. Vzhled: 1-1
Vzhled plátku je u jamónu docela důležitý. Na nářezáku se to moc nedá zkazit. Ovšem, když to někdo umí, ručně nakrájený jamón od kosti vypadá vždy lépe. Takže remíza.
5. Skladování: 0-1
Se skladováním je to těžké. Kdo má suchý sklep nebo špajz bude asi radši za jamón s kostí. Většině se ale asi bude lépe skladovat vykoštěnec. Míň zabere, lépe se s ním manipuluje a při krájení je z něj méně odpadu. Takže 1-0 pro vykoštěnce.
6. Trvanlivost: 1-0
Naopak trvanlivost je silným bodem šunky na kosti. Před otevřením vydrží minimálně 10 měsíců, po otevření je to pak 1 měsíc. Na každou stranu vykoštěnec tomu se svými 5 měsíci před vybalením z vakua nemůže prostě konkurovat. Po otevření vykoštěnce, můžete jeho životnost prodloužit opětovným zavakuováním nebo uchováváním v lednici. O tom si můžete přečíst zde. V trvanlivosti je vítězem kost. Tečka.
Remíza: 3-3
Jamón s kostí i vykoštěnec získali nakonec shodně 3 body. Shrnutí viz. nasledující tabulka.
Jamón s kostí |
Vykoštěnec | |
---|---|---|
Vybavení | 0 | 0 |
Krájení | 0 | 1 |
Chuť | 1 | 0 |
Vzhled | 1 | 1 |
Skladování | 0 | 1 |
Trvanlivost | 1 | 0 |
Celkem |
3 |
3 |