» Všude dobře v dehese nejlíp

Dehesa

JSME DEHESOVANÍ

Milovníci jamónu, kterými my samozřejmě jsme, neznají lepší období než španělskou zimu. Od konce září až do konce března, probíhá ve všech iberských regionech ve Španělsku tzv. montanera. Iberská prasata se prohánějí na čerstvém vzduchu v dubových hajích a požírají na co cestou přijdou. Většinou to jsou žaludy, které právě v tomto období padají ze stromů. Stravu doplňují olivami a různými kořínky. My jsme tam byli a pořídili pár fotek. Od té doby místo toho, že jsme unešení, říkáme, že jsme dehesovaní. Ačkoliv se to nezdá, říkáme to fakt dost často.

Nenechte si ujít

Kdo chce ochutnat iberské maso z vepřů krmených žaludy nechť se vypraví v únoru či březnu do Jabuga nebo Salamancy. Místní bary tam v tomto období nabízejí tapas z iberského vepřového z prasat krmených žaludy. Je to delikatesa, o které málokdo zvenku ví.