Granadul
Secadero (výrobce sušené šunky) Granadul je jedním z nejstarších výrobců jamónu v Andaluzii. Současný majitel firmy José Miguel Rodriguez je příslušníkem již páté generace "šunkařů", přičemž počátky firmy sahají až ke konci 19. století, kdy prapradědeček současného majitele začal sušit vepřové šunky na čertsvém suchém vzduchu pro své známé a lidi z okolí. V průběhu několika generací zažila mnoho zajímavých zvratů a převratů (v roce 1938 např. vtrhli do prostor Granadulu Francovi vojáci a zabavili celou produkci pro válečné účely), ale přestože se neustále měnily sociální podmínky, metoda sušení jamónu zůstala po celá desetiletí beze změny.
Granadul je jedním z mála přeživších secader, které dosud neopustilo tradiční metodu sušení vepřových kýt na čerstvém vzduchu bez použití jakýchkoliv chemických aditiv. Zatímco jiní výrobci urychlují proces zrání pomocí chemických akcelerátorů a klimatizovaných komor, nechává své jamóny José Miguel pomalu vyzrát na čerstvém vzduchu. Proto zrají i ty nejmenší jamóny z bílých prasat 15 měsíců, což je až o 6 měsíců více než je norma u současných průmyslových výrobců. Ideální klima na úpatí nejvyššího pohoří Španělska Sierry Nevady propůjčuje v průběhu pozvolného zrání jamónům Granadul výjimečný charakter. Maso pochází pouze z těch nejkvalitnějších chovů z okolí Sierry Nevady.
José Miguel je v soukromí vynikajícím jazzovým kytaristou. Uděláte-li si někdy výlet do Guadixu, můžete ochutnat tu nejlepší sušenou šunku na světě a přitom si poslechnout pár brilantních jazzových variací :-)