Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zvětšit

Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Jamones SIMÓN MARTÍN Guijuelo

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Přední kýta o délce zrání 20-28 měsíců z černého 100% iberského prasete živícího se v době tzv. montanery výhradně žaludy ve volném výběhu. Složení: vepřové maso, sůl.

Černý štítek. Více o dělení jamónu ibérico zde.

Neobsahuje žádné konzervanty ani barviva.

Paleta 100% ibérica de bellota je přední kýta z tmavého iberského prasete živícího se ve volném výběhu žaludy. Ve světě sušené šunky představuje jamón ibérico de bellota absolutní vrchol nesrovnatelný se žádným jiným produktem. Paleta pochází ze 100% iberského prasete a může se tedy pyšnit nejvyšším možným štítkem černé barvy (více o kvalitativních stupních jamónu ibérico a významu jednotlivých štítků zde).

Paleta 100% ibérica de bellota od Simóna Martína pochází z iberských vepřů chovaných na rodinné farmě Simóna Martína ve městečku Guijuelo v oblasti Salamanca. Na rozdíl od palety de cebo se tito vepři pohybují v období montanery (listopad až únor) v dubovém háji a živí se pouze nalezenými žaludy, aromatickými bylinami a kořínky. Na rozdíl od palety de ibérico de bellota pochází ze 100% iberských prasat, což se projevuje v temnější rubínové barvě masa, větším poddílu nenasycených mastných kyselin a ještě intenzivnější a trvalejší chuti. 100% jamón ibérico se v ráci legislativy platné od roku 2014 jako jediný může označovat ikonickým termínem PATA NEGRA (tzv. černá noha - proto je označen štítkem černé barvy)

Dostatek pohybu a strava založená především na žaludech se projevuje na výsledné chuti šunky. Maso získává jemnou oříškovou chuť a tuk se vyznačuje větším obsahem mononenasycených (zdravých) mastných kyselin, a tím svoji strukturou připomíná spíše olivový olej než typický vepřový tuk. Infiltrace sněhobílého tuku do masa,  pak dodává každému plátku neskutečnou šťavnatost (více zde). Dlouhé sušení palety (mezi 20 a 28 měsíci, oproti standartním 16ti) pak šunce zaručuje dlouhotrvající chuť "a curado", intenzivní aroma a sytě rubínovou barvu na řezu. Tato šunka představuje ideální příležitost, jak ochutnat 100% jamón ibérico de bellota v "malém balení". 

V oficiálním dělení iberských šunek má tento jamón černý štítek. To znamená, že praseti, z kterého je vyroben, kolovala v žilách 100% iberská krev. 100% iberská prasat jsou mnohem vzácnější a jejich chov je mnohem náročnější a dražší než chov křížených (50% či 75%) iberských prasat, které se také označují termínem jamón ibérico. Přibývají pomaleji na váze a jsou méně rezistentní. Aby jamón získal černý štítek, musí navíc strávit minimálně 3 měsíce života v období montanery pohybem v dubovém háji a živit se zde výhradně z místních zdrojů - tj. převážně žaludy a kořinky aromatických bylinek. Více o dělení iberských prasat naleznete zde

 

Specifikace
hmotnost  dle výběru
délka zrání minimálně 20 měsíců
složení vepřové maso z iberského prasete krmeného ve volném výběhu žaludy, sůl
výrobce a oblast původu
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca