Teploměr se neúprosně blíží ke čtyřicítce. Slunce mi pere do hlavy. Myslím jen na to, jak skočím do vody. Z billboardu na mě kouká jamón, gazpacho a flamenco tanečnice. Jsem snad ve Španělsku? Ne! Jsem před Lidlem a chystám se prozkoumat Španělský týden v Lidlu roku 2018. Po práci mě nečeká pláž v Malaze, ale maximálně Hracholusky. No jo, tak si tam dám alespoň gazpacho a ančovičky v octu.
Sundávám růžové brýle
Přiznám se k tomu. Pro Lidl mám slabost. Ale ne dnes. Vstup do Lidlu mě nepříjemně překvapil. Nevím, zda je to tím, že jsem navštívil jeden z provinčních Lidlů, ale na španělský týden vevnitř nic nevypadá. Všechny produkty, inzerované v létaku, jsou nacpány v krabicích v jednom regálu. Nad nimi svítí nápis “Akce”. Zdálky to vypadá spíš jako nabídka zboží těsně před expirací, než jako potenciální gurmánský zážitek.
Srovnání s předchozími edicemi
Lidl se tento rok moc nesnažil. Přivezl prostě všechno, co měl již minulý rok. Prodává to za stejné ceny, se stejným designem. Tak se na to kouknu podrobněji, třeba něco objevím…třeba tam nebudou éčka…ba, ne - to si dělám jen srandu. Vím, že tam jsou.
Jamón
Jamón je tu ve dvou kvalitách. Jeden 15-ti měsíční a druhý 16-ti měsíční. Holedbají se z kolika gramů masa jsou vyrobeny. U jamónu mi tyhle údaje jsou jedno. Vím přece, že je to čisté maso. Stejně je nejdůležitější, jestli ho prostě sušili tu správnou dobu - aby nebyl příliš suchý, a přesto měl dost chutě “a curado”, tj. chutě pro kterou jsem o něj schopný se poprat. Oba jamóny mají éčka, e-250 a e-252. Možná aby to nevypadalo tak zle, to mají v ingrediencích napsané česky: dusitan sodný a dusičnan draselný. Pak to vylepšují askorbanem sodným alias vitamínem C. Ten má zaručit, že dusitan s dusičnanem nebudou v žaludku tak škodlivé. No, tak snad z toho neumřu. Kupuji ten 15-ti měsíční, protože se mi zdá hezčí a má méně soli. I tak však má uctyhodných 4,5 g na 100 g. Ochutnal jsem to hned v autě. Konzistence fajn, suchý moc ani není. Slaný mi kupodivu taky moc nepřijde. Celkově je ale dost bez chuti. Takže asi nedoporučuji, nejenom kvůli těm éčkům.
Sušená masa
Choriza, salchichóny, fuety. Vše s éčky. Strašně mě přechází chuť. Rekordmanem v boji o nejhorší složení jsou canitas de fuet de Olot. Má to snad všechno, co si vůbec můžete představit a ještě něco navíc: dextróza alias cukr, chlorid vápenatý - ten je v pohodě, alignan sodný - co to vůbec je? V každým případě strkám do košíku s nechutí iberské chorizo (a s tím i laktózu, škrob, sojovou a mléčnou bílkovinu, difosforečnany, erythorban sodný a dusitan s dusičnanem). Navíc je to barvené karmíny - mám se vůbec tak obětovat a jíst to? Asi ne. Takže putuje zpět do regálu.
Co doporučuji
Vybral jsem si 100% mandarinkový džus, se kterým jsem byl hned na parkovišti 100% spokojen. Další bezva produkt je gazpacho. Chutná dobře a není tam nic špatného (to mi po té uzenářské smršti přijde docela důležité). Myslím, že bych mohl doporučit i mražené sardinky. Nekoupil jsem je, ale neodrazuje mě to.
Tohle už vyhoďte
Mražená paella. Pryč. Mražené patatas bravas. Pryč. Mražené krokety. Pryč. Mražené surimi s krabými klepety. Fuj. Pryč. Chorizo pizza. Pryč. A jsou tam další kandidáti.
Suma sumárum
Ve finále zklamání. Člověk se těší, trmácí se ve vedru do Lidlu a tam ho nic dobrého nečeká. I ty vína jsou stejná jako minulý rok. V mém Lidlu navíc neměli bílá vína inzerovaná v letáku. Měl jsem vyhlídnuté Oristan Verdejo 2017 a kde nic, tu nic. Koupil jsem si tedy jedno pivo Estrella Damm, jak mi doma říkáme “jednu střelu”, a dám si ji na Hrachách. To mi budou rekreanti závidět!