Co jsou gambas a la plancha?
Gambas plancha jsou krevety téměř na sucho opečené na rozpálené pánvi. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy krevet, který se nicméně ve většině případů provádí chybně.
Obr.: Na obr. Langostinos a la plancha - tygří krevety a la plancha pouze se solí
Co je a la plancha?
Plancha je technika odlišná od známých technik tepelné úpravy. Krevety, maso či ryby se opékají na vrstvě hrubé soli na suché rozpálené pánvi. Sůl se sama opéká a předává jídlu kouřové aroma. Když si na španělském trhu koupíte rybu či nějaké mořské plody, často se vás prodavač zeptá, chcete-li je smažit či a la plancha a teprve potom je očistí. Slovo plancha označuje litinový gril.
Jaké krevety jsou nejvhodnější?
Nejlépe se hodí větší krevety, které zůstanou šťavnaté a křupavé, i když počkáte o chvilku déle, až se opečou. Můžete použít i rozmrazené krevety. Je pouze důležité, aby nešlo o krevety loupané a také ne vařené.
Na co si dávat pozor?
Mějte pánev opravdu rozpálenou. Chceme krevety co nejrychleji opéct, aniž by ztratily svou čerstvou křupavost. Krevety naštěstí nikdy neskončí jako guma podobně jako kalamáry, ale jsou přesto mnohem lepší, když je děláte jen chviličku.
Recept: Gambas a la plancha - krevety na pánvi
Ingredience:
Obr.: Krevety, hrubá sůl, petržel, česnek
- 300 g větších čerstvých nebo rozmrazených krevet (nevařených, neloupaných)
- 1 stroužek česneku
- hladká petržel
- lžíce hrubé soli
- lžíce olivového oleje
Postup:
- Smíchejte olivový olej, nadrobno nasekanou petrželku a česnek.
- Rozpalete na sucho pánev s tlustým dnem.
- Rozprostřete do ní vrstvu hrubé soli, na které budete péct krevety.
- Vyskládejte na sůl krevety v jedné vrstvě. Opékejte je cca 2 minuty.
Obr.: Krevety se samy nesolí - natáhnou sůl od hrubé soli pod nimi.
Před obrácením potřete lehce směsí oleje, petrželky a česneku.
Obr.: Krevety olej se okamžitě vypaří, ale aroma česneku prostoupí krevety - Obraťte krevety a pečte stejnou dobu i z druhé strany.
- Vyndejte na talíř a potřete znovu směsí oleje s petrželí a česnekem. Podávejte s kouskem citrónu. Nejvíc chuti skrývá skelet, a proto je nejlepší loupat krevety rovnou pusou.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!