Co jsou almejas con fino y jamón?
Chutné tapas ze západní části Andaluzie. Škeble se vaří v aromatické omáčce z papriky, suchého sherry a jamónu.
Čím lze nahradit fino?
Fino můžete nahradit jakýmkoliv jiným suchým sherry - Manzanilloa, Palo cortado apod. Nemáte-li suché sherry, použijte raději suché bílé víno než sherry sladké. Výsledek je pak sice jiný, ale také uspokojivý.
Jak nejlépe očistit škeble?
Nejprve vyberte otevřené a polámané škeble, ty můžete vyhodit. Poté ty neporušené ponořte na 25 minut do studené vody, kde vyloučí přebytečný písek. Pak je ještě opláchněte studenou vodou.
Na co si dávat pozor?
Recept je opravdu jednoduchý. Rozmíchejte dobře mouku s paprikou, aby se neutvořily cucky a paprika se nepřipálila. Je ale na druhou stranu papriku dobře promíchat s olejem, aby nejlépe pustila barvu. Před osolením jídlo ochutnejte, určitě bude potřebovat trochu soli, ale méně než byste čekali, protože jamón i škeble jsou slané.
Recept: Almejas con fino y jamón - škeble se sherry a jamónem
Ingredience:
Obr.: Almejas al fino y jamón - všechny ingredience jsou dnes běžně k dostání
- 500 g škeblí
- 80 ml olivového oleje
- 1/4 jemně nasekané cibule
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička hladké mouky
- 40 g jamónu pokrájeného na plátky a dále na čtverečky 1 cm
- 100 ml suchého sherry - fino či manzanilla (alternativně bílé suché víno)
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- sůl
Postup:
- Nechte škeble ve studené vodě 25 minut, během nichž uvolní písek ze svých útrob. Poté škeble opláchněte pod tekoucí vodou.
- Do nevelké pánve nalijte olej, ohřejte na středním plamenu. Přidejte jamón, česnek a cibuli. Smažte, dokud není cibule i česnek do zlatova.
- Přidejte papriku a mouku a za stálého míchání povařte 2 minuty.
- Přidejte sherry a čisté škeble. Zvyšte plamen a míchejte vše dohromady. Přikryjte pokličkou a cca 2 minuty vařte, než se všechny škeble otevřou. Ochutnejte a dosolte - pozor jamón i škeble jsou samy o sobě již slané.
- Posypte petrželí a dobře promíchejte. Hotovo.
Obr.: Petrželka neboli perejil chybí u málokterého španělského receptu s mořskými plody
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!