Tapas: Almejas salteadas - škeble na pánvi - Jamon.cz

Co jsou almejas salteadas?

Almejas salteadas neboli škeble na pánvi jsou pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších jídel jižního španělského pobřeží. V tzv. chiringuitech čili v improvizovaných rybích restauracích na pláži jsou rychlé škeble podávané s bílým chlebem skutečným hitem.

Jaké jsou varianty receptu?

Recept jde na samotnou dřeň andaluské gastronomie. Když navštívil poprvé jih Španělska největší český znalec španělské gastronomie a majitel restaurace El Camino David Böhm, prohlásil, že nejprve podezříval kuchaře z jihu Španělska kvůli jednoduchosti receptů z lenosti, že když ovšem poznal kvalitu surovin, se kterými pracují, podezřívat je přestal. Někdy jde ve vaření o to, být co nejméně nápadný. V našem receptu se objevuje víno, ale existuje samozřejmě i varianta bez vína, kdy se omáčka vytvoří pouze z vody obsažené ve škeblích. V oblasti Cádizu se často normální víno nahrazuje suchým sherry.

Jak škeble vyčistit a zbavit je písku?

Škeble omyjte pod tekoucí studenou vodou. Vyhoďte škeble otevřené (které se při dotyku nezavřou) a s poškozenými, zlomenými skořápkami. Připravte si dostatečně velkou mísu, nalijte do ní studenou vodu a přidejte lžíci soli. Zamíchejte, aby se sůl rozpustila. Nechte škeble ve vodě po dobu jedné hodiny. Škeble vypustí písek, případně jiné nečistoty.

Škeble vyjměte opatrně rukama, abyste nerozvířili nečistoty na dně. Znovu opláchněte pod tekoucí vodou v cedníku a hotovo. 

Zajímavost č. 1 - škeble = jídlo chudých

Navzdory všeobecnému přesvědčení se ve Španělsku před druhou světovou válkou konzumovali jen výjimečně a pouze v absolutní nouzi. Byly považovány za jídlo nedůstojné člověka, a proto byly často pokrmem těch úplně nejchudších. Teprve později se staly obecně oblíbenou surovinou, jejíž cena v poslední době dosahuje paradoxně vysokých cen.

Zajímavost č. 2 - španělské škeble jsou italské

70% procent čerstvých škeblí na španělských rybích trzích pochází z Itálie. Prodejci se to pak snaží všemožně skrýt, protože Španělé mají k mořským plodům z jiných vod nedůvěru. 

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít