Co jsou almejas salteadas?
Almejas salteadas neboli škeble na pánvi jsou pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších jídel jižního španělského pobřeží. V tzv. chiringuitech čili v improvizovaných rybích restauracích na pláži jsou rychlé škeble podávané s bílým chlebem skutečným hitem.
Jaké jsou varianty receptu?
Recept jde na samotnou dřeň andaluské gastronomie. Když navštívil poprvé jih Španělska největší český znalec španělské gastronomie a majitel restaurace El Camino David Böhm, prohlásil, že nejprve podezříval kuchaře z jihu Španělska kvůli jednoduchosti receptů z lenosti, že když ovšem poznal kvalitu surovin, se kterými pracují, podezřívat je přestal. Někdy jde ve vaření o to, být co nejméně nápadný. V našem receptu se objevuje víno, ale existuje samozřejmě i varianta bez vína, kdy se omáčka vytvoří pouze z vody obsažené ve škeblích. V oblasti Cádizu se často normální víno nahrazuje suchým sherry.
Jak škeble vyčistit a zbavit je písku?
Škeble omyjte pod tekoucí studenou vodou. Vyhoďte škeble otevřené (které se při dotyku nezavřou) a s poškozenými, zlomenými skořápkami. Připravte si dostatečně velkou mísu, nalijte do ní studenou vodu a přidejte lžíci soli. Zamíchejte, aby se sůl rozpustila. Nechte škeble ve vodě po dobu jedné hodiny. Škeble vypustí písek, případně jiné nečistoty.
Škeble vyjměte opatrně rukama, abyste nerozvířili nečistoty na dně. Znovu opláchněte pod tekoucí vodou v cedníku a hotovo.
Zajímavost č. 1 - škeble = jídlo chudých
Navzdory všeobecnému přesvědčení se ve Španělsku před druhou světovou válkou konzumovali jen výjimečně a pouze v absolutní nouzi. Byly považovány za jídlo nedůstojné člověka, a proto byly často pokrmem těch úplně nejchudších. Teprve později se staly obecně oblíbenou surovinou, jejíž cena v poslední době dosahuje paradoxně vysokých cen.
Zajímavost č. 2 - španělské škeble jsou italské
70% procent čerstvých škeblí na španělských rybích trzích pochází z Itálie. Prodejci se to pak snaží všemožně skrýt, protože Španělé mají k mořským plodům z jiných vod nedůvěru.
Recept: Almejas salteadas - škeble na pánvi s česnekem a petrželí
Ingredience:
- 600 očištěných škeblí - viz návod v úvodu k receptu
- svazek listové petrželky - nasekané na drobno
- 2 stroužky česneku - nasekaného na drobno
- 20 ml bílé víno
- 20 ml extra panenský olivový olej
- Sůl
Postup:
- Na pánví, kam se vám škeble vejdou v jedné vrstvě, rozehřejte olej. Přidejte česnek a osmažte za stálého míchání do světle hněda.
- Přidejte škeble a víno. Dobře vše promíchejte a lehce osolte (pozor škeble jsou samy slané - přidejte jen špetku a ochutnejte). Přikryjte pokličkou a nechte škeble chvilku povařit na 3/4 plameni, aby se otevřely.
- Jakmile se všechny škeble otevřou, vmíchejte petrželovou nať.
- Podávejte s bílým chlebem pro namáčení do šťávy.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!