Krokety s jamónem

Když si vzpomenu, že jsme se v 90 letech neživili ničím jiným, než kroketami smaženými v přepáleném oleji, divím se, že jsme ještě mezi živými. Mezi naší školu a autobusovou zastávku se jednoho dne postavil karavan s kroketami a hranolkami, a když viděl ty obrovské tržby, už nikdy neodjel. Puch z přepáleného oleje uváděl celou školu do transu a i nejchudší žáci utráceli poslední úspory svých rodičů na porci kroket promáčených tatarkou v plastovém kelímku.

Díky tomu máme ke kroketám zvláště intimní a sentimentální vztah. Byli jsme proto nadšení, když jsme zjistili, že Španělé považují krokety za jedno z nejdelikátnějších jídel. Není žádnou výjimkou, když v dobré restauraci najdete krokety na jídelním lístku jako samostatné hlavní jídlo. Nejedná se ovšem o naše klasické mražené krokety z femilyfrostu, nýbrž o jemné bešamelové krokety s jamónem, které se občas podávají s česnekovou majonézou, častěji však jen tak. Na povrchu mají tenkou křupavou krustu, která ukrývá krémovou bešamelovou náplň.

Jsou docela pracné, ale zkuste je, budou vám chutnat :-)

krokety s jamónem
Obr. Bešamelové krokety tvoří ve Španělsku často hlavní chod

Středa, 28. září 2022

Nakonec to jde docela dobře, i když jsem měla strach z toho, jak se bude smažit bešamel :-) Chtnají jako ve Španělsku. Mohli byste dát recept i na jiné varianty, se špenátem, masem atd.

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít