Když si vzpomenu, že jsme se v 90 letech neživili ničím jiným, než kroketami smaženými v přepáleném oleji, divím se, že jsme ještě mezi živými. Mezi naší školu a autobusovou zastávku se jednoho dne postavil karavan s kroketami a hranolkami, a když viděl ty obrovské tržby, už nikdy neodjel. Puch z přepáleného oleje uváděl celou školu do transu a i nejchudší žáci utráceli poslední úspory svých rodičů na porci kroket promáčených tatarkou v plastovém kelímku.
Díky tomu máme ke kroketám zvláště intimní a sentimentální vztah. Byli jsme proto nadšení, když jsme zjistili, že Španělé považují krokety za jedno z nejdelikátnějších jídel. Není žádnou výjimkou, když v dobré restauraci najdete krokety na jídelním lístku jako samostatné hlavní jídlo. Nejedná se ovšem o naše klasické mražené krokety z femilyfrostu, nýbrž o jemné bešamelové krokety s jamónem, které se občas podávají s česnekovou majonézou, častěji však jen tak. Na povrchu mají tenkou křupavou krustu, která ukrývá krémovou bešamelovou náplň.
Jsou docela pracné, ale zkuste je, budou vám chutnat :-)
Ingredience
50g hladké mouky
1/2 litru mléka
50g másla
150g jamón serrano nasekaný na drobno
špetka muškátového oříšku
20g hladké mouky
1 vajíčko
100g strouhanky
200g olivového oleje
Recept
V hlubokém hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo. Přidejte nasekaný jamón a krátce ho nechte zahřát v másle. Přidejte mouku a důkladně vše promíchejte a nechte mouku trošku osmažit, aby ztratila moučnou chuť. Přidávejte po troškách teplé mléko a neustále s celou směsí míchejte. Za stálého míchání vařte 20 minut. Osolte a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Povrch potřete máslem, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout.
Jakmile bešamel vychladne, pusťte se do tvarování kroket. Pomocí polévkové lžíce si nabírejte jednotlivé porce bešamelu (cca 30g) a vytvarujte krouživými pohyby mezi dlaněmi krokety, které by měly mít zhruba tvar malého špekáčku.
Krokety obalíme v mouce, vajíčku a strouhance.
V pánvi zahřejeme na silném plameni olivový olej na 170° a opatrně osmažíme krokety ze všech stran dozlatova. Dávejte dobrý pozor při obracení, aby se vám krokety nerozpadly. Osmažené krokety vyskládejte na kuchyňský papír, aby se zbavily přebytečného tuku a teplé podávejte.