Guacamole je samozřejmě asi tak španělské jídlo, jako je guláš český. To znamená vlastně docela dost. Přestože pochází z Mexika, uvelebilo se zejména v andaluzských kuchyní a těší se tam veliké oblibě. Avokádu se totiž na jihu Španělska daří a zejména granadská provincie je vyhlášena rozlehlými háji avokádovníků (nebo jak se ten strom jmenuje).
Až budete vybírat avokádo, ujistěte se, že je měkké a hezky zralé, jinak na guacamole můžete na několik dní zapomenout.
Krémové guacamole je v tomto receptu doplněno křupavými kousky opečeného pikantního choriza, které tomuto receptu přináší zajímavou texturu a svěží vítr do vegetariánské bašty.
Ingredience
3 menší avokáda
1/2 cibule
1 chilli paprička
1 lžíce nasekaného koriandru
šťáva z 1/2 citrónu
sůl, pepř
tmavý chléb
Recept
Rozkrojte podél pecky avokáda na půl. Do pecky zasekněte nůž, otočte o 90°a pecku vyndejte. Lžící vyškrabejte veškerou dužninu avokáda. Rozetřete avokáda vidličkou v misce na jemný krém. Přidejte nasekaný koriandr, cibuli a chilli papričku, sůl, pepř a citrónovou šťávu a vše znovu důkladně promíchejte.
Opečte krajíc tmavého chleba z obou stran. Pokrájejte chorizo na kostky o hraně 1 cm a opečte je na sucho ze všech stran na pánvi. Potřete krajíc vysokou vrstvou guacamole a posypte křupavým chorizem. Snězte. Umyjte talíř. Pusťte si televizi. Hohó!