Recept: opečený chléb s tortillou de patatas, alioli a chorizem

Chléb s tortillou, alioli a chorizem je španělštější než král Juan Carlos. Katalánci by samozřejmě namítli, že alioli je ve skutečnosti katalánský vynález a se Španělskem má asi tolik společného jako Xavi s Xabim, ale přestože je to částečně pravda, uvelebil se tento katalánský vynález na celošpanělském stole s takovou suverenitou, že si tuto studenou omáčku můžete dát stejně v Cádizu jako ve Vicu. Tortilla de patatas naproti tomu skutečně španělská je a těžko byste jí v identické podobě hledali jinde na světě, přestože se připravuje z těch nejzákladnějších surovin. Zde je třeba připomenout, že tortilla de patatas se nejlépe překládá jako vaječná omeleta s bramborami a nemá tedy nic společného s mexickými tortillami z kukuřičné mouky. Chorizo je chorizo (moudro!!!) a nelze ho ničím nahradit. Dbejte pouze na to, abyste měli opravdové chorizo, pokud možno bez chemických aditiv, sušené hezky na čerstvém vzduchu, protože, když už se s tím vším budete dělat, nemá cenu si to zkazit nějakou náhražkou.

Tortilla de patatas je zcela základní jídlo španělské gastronomie. Zatímco si většina lidí u nás při slově tapa představí nějaké exotické mořské plody, ve skutečnosti je nejčastější španělskou tapou právě hezký krajíc vysoké bramborové omelety. Přestože se jedná o velice jednoduché jídlo se čtyřmi elementárními ingrediencemi, vyžaduje od kuchaře maximální soustředění. Tortilla by totiž měla být hezky vysoká, na krajích lehce opečená a uvnitř krásně měkká a nadýchaná. Zde uvedený postup váš naučí dělat základní tortillu, která se nejlépe hodí k našemu receptu, ale nebojte se v budoucnu obohatit tortillu o nakrájený jamón nebo špenát, artyčoky, cuketu či jinou sezónní ingredienci, která se vám do tortilly bude hodit.

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít