» Brambor pečený v troubě s olivovým olejem


Pečené brambory s olivovým olejem jsou samotnou dření té nejelementárnější španělské kuchyně. Tradičně se jedná o recept z vnitrozemí okolo Alicante, kde toto jednoduché jídlo pomáhalo v kritických obdobích mezi sklizněmi nasytit. 

Ingredience:

Velký brambor rozkrojený podélně na dvě půlky

Lžíce olivového oleje

Sůl (pepř)

Recept: 

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.

  2. Omyjeme a osušíme brambor.

  3. Rozřízneme podélně na 2 půlky a na povrchu každé z nich uděláme několik cca. 1 cm hlubokých řezů tak, aby se nám vytvořila mřížka.

  4. Osolíme a zalijeme olivovým olejem.

  5. Plech potřeme olivovým olejem a dáme péct 20 - 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Brambor musí být měkký při vpichu a zároveň do hněda opečený. 

Další alternativy:

Pečený brambor s olivovým olejem je tradičně jednoduchým samostatným jídlem. V současnosti ovšem hraje častěji roli přílohy k pečenému jehněčímu či vepřovému masu.  

Je rovněž možné podávat ho jako tapu s česnekovou majonézou alioli či potřený směsí olivového oleje, na jemnou nasekané listové petržele a utřeného česneku.