Pečené brambory s olivovým olejem jsou samotnou dření té nejelementárnější španělské kuchyně. Tradičně se jedná o recept z vnitrozemí okolo Alicante, kde toto jednoduché jídlo pomáhalo v kritických obdobích mezi sklizněmi nasytit.
Ingredience:
Velký brambor rozkrojený podélně na dvě půlky
Lžíce olivového oleje
Sůl (pepř)
Recept:
-
Předehřejeme troubu na 200°C.
-
Omyjeme a osušíme brambor.
-
Rozřízneme podélně na 2 půlky a na povrchu každé z nich uděláme několik cca. 1 cm hlubokých řezů tak, aby se nám vytvořila mřížka.
-
Osolíme a zalijeme olivovým olejem.
-
Plech potřeme olivovým olejem a dáme péct 20 - 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Brambor musí být měkký při vpichu a zároveň do hněda opečený.
Další alternativy:
Pečený brambor s olivovým olejem je tradičně jednoduchým samostatným jídlem. V současnosti ovšem hraje častěji roli přílohy k pečenému jehněčímu či vepřovému masu.
Je rovněž možné podávat ho jako tapu s česnekovou majonézou alioli či potřený směsí olivového oleje, na jemnou nasekané listové petržele a utřeného česneku.