» Artyčoky s jamónem

artyčoky s jamónem

Jeden z nejjednodušších a nejchutnějších receptů s artyčokem hodící se skvěle jako samostatná tapa nebo jako příloha k pečenému masu.

Ingredience pro předkrm pro 2:

4 artyčoky

50g jamón serrano pokrájený na plátky o šíčce 1 cm

1/2 střední cibule

1 stroužek česneku

petrželová nať 

olivový olej

Recept

1. Nakrájíme na tenké plátky cibuli a česnek.

2. Očistíme artyčoky podle návodu a pokrájíme na plátky tlusté 1 cm.

3. V malém hlubším hrnci s nepřilnavým dnem na středním plameni osmažíme za stálého míchání cibuli a česnek 5 minut na olivovém oleji (oleje tolik, aby pokryl celé dno).

4. Přidáme plátky jamónu a artyčoky a opět za stálého míchání jemně opečeme na oleji v průběhu 3 minut. 

5. Snížíme oheň na minimum a přikryjeme hrnec pokličkou. Pokud váš minimální oheň není dostatečně slabý, přilijte dvě lžíce vody. Vaříme 10 minut a hotovo. Na talíři posypeme nasekanou petrželí.