Ajoblanco je spolu s andaluzským gazpachem a córdobským salmorejem nejpopulárnější andaluzskou studenou polévkou. Je typická zejména pro starou oblast granadského kalifátu, tj. pro území mezi Almerií, Granadou a Málagou, přestože její původ je spíše římský než-li arabský. Ajoblanco je jednoduchým lidovým pokrmem, který využívá v této oblasti hojné suroviny: mandle, česnek, olivový olej, vinný ocet a starý chléb. Tradiční způsob spočívá v pečlivém roztlučení mandlí s česnekem na co nejjemnější pastu. Jemně rozetřené mandle jsou ve španělské kuchyni oblíbeným způsobem zahušťování omáček. V současné době však stejného výsledku dosáhnete jakýmkoliv kuchyňským mixérem.
Obr.: Ve vesnicích u španělské Málagy se na podzim pořádají lidové fiesty, při kterých se z velikých amfor rozlévá čerstvé ajoblanco s hroznovým vínem
Nejčastěji se ajoblanco zdobí sladkými kuličkami vína. Často se ještě přidávají na drobno nasekané pražené mandle či jamón serrano. Není třeba být Sherlockem Holmesem, aby člověk uhádl, čím ajoblanco zdobíme my.
Recept: Ajoblanco s jamónem (studený krém z mandlí a česneku)
Ingredience:
- 200g oloupaných mandlí
- 2 oloupané stroužky česneku
- 1 krajíc bílého chleba (klidně starého)
- 2 lžíce vinného octa či octa ze Sherry
- 0.15 l panenského olivového oleje
- 4 plátky jamónu
- (kuličky bílého vína)
- voda, sůl
Postup:
- Chléb necháme půl hodiny odmočit v míse se studenou vodou. Vodu slijeme, ale chléb necháme nasáklý.
- V nádobě rozmixujeme co nejjemněji namočený chléb, mandle a česnek. Za stálého mixování po malých dávkách přidáváme olej a ocet, aby se dobře spojily s rozemletými ingrediencemi. Osolíme a vmícháváme po troškách studenou vodu až do té doby, než dosáhneme ideální konzistence. Nejčastěji je ajoblanco tekuté jako gazpacho, ale často má konzistenci krému.
- Nechte vychladit v ledničce minimálně 1 - 2 hodiny.
- Ozdobte jamónem společně s bílým hroznovým vínem rozříznutým na polovinu a podávejte.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!