Recept: Chléb s rajčetem, olejem a jamónem

CHLÉB

Krajíc či či ne-krajíc? Opečený či neopečený?

Existují dvě základní formy řezu chleba - krajíc z velkého bochníku či půlka z podélného chleba typu francouzské bagety. Ideální pro tento recept je přiměřeně tlustý, dobře ukrojený krajíc z bochníku, protože oboustranných opečením umožňuje vytvořit co největší povrch křupavé a přitom nadýchané střídy. Na andaluzských fériích jsou často k vidění obrovské půlmetrové krajíce, kterými oslavenci zajídají mocné doušky sladkého vína. Přesto se ve Španělsku častěji setkáte s upečenou půlkou bagety.

Opékání chleba je dalším rébusem. Krajíc se většinou opéká na grilu z obou stran, ale často se setkáte s tím, že se opéká pouze horní strana krajíce. V Barcelóně navíc chléb neopékají, ale praží na planche, kde předtím pražili ryby a kalamáry, čímž samozřejmě chléb dostává o 2 gramy chuti navíc. Bageta se většinou opéká pouze z vnitřní strany. Nejlepší je však podle nás opéci na grilu chléb z obou stran do křupavo-hněda. Strana pomazaná rajčetem přeci jen změkne, a tak jedinou opravdu křupavou stranou zůstává spodek krajíce.

Tmavý či bílý?

Přestože se tmavý český chléb výborně hodí k jamónu, je na tom podle našeho názor již hůř v kombinaci s chutí rajčete. Proč? Nevíme, ale je to tak. Bílý chléb je prostě s rajčetem větší kamarád.

pan tostado

RAJČE

Pouze šťáva či i dužnina?

Nejčastěji se rajče prostě rozkrojí na půl a vymačká se na opečený chléb. Jelikož je ale pak rajče prakticky na vyhození, využívá se někdy lépe tak, že se rozemele celé a směs se pak namaže na chleba jako pomazánka. Jelikož máme my peněz jako želez, používáme v tomto receptu první variantu, semínka nesemínka.

pan con tomate

OLIVOVÝ OLEJ

Jemný, vyzrálý a plný, nebo čerstvý, pikantní a hořký? Propíchnout?

K jamónu se snad přeci jen hodí lépe kulatější olivový olej z vyzrálých oliv (zkuste např. vyzrálou Viduenu Maduro), o tom, že musí být extra panenský, se snad v 21. století vůbec nemusíme bavit. Někteří lidé krajíc propichují před nalitím oleje vidličkou, aby se měl kam schovat, nestékal pak neposedně po bradě a nečinil tak strávníka pitomcem. Je to i náš oblíbený způsob.

pan con tomate con aceite

JAMÓN

Ibérico či serrano (jaký je mezi tím rozdíl)? Po vláknech či po plátcích?

Jsou dva světy. Jeden tvrdí, že pouze jamón ibérico je schopen uhrát s tlustým krajícem chleba s olejem a rajčetem rovnocenou partii. Druhý tvrdí, že ho je na tuto partii škoda. My jsme někde mezi. Ibérica na chleba škoda není, ale bohatě stačí i serrano. Doporučujeme relativně úzké plátky, které se dají ukousnout na jedno sousto. Odpůrci tvrdí, že se člověk do sousta stejně nikdy netrefí, a proto je lepší dávat plátky otočené o 90° tak, aby se snadno daly rozkousnout napůl. Odpůrci odpůrců ovšem tvrdí, že to prostě přehání a ať jdou do háje.

pan con tomate con jamon

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít