O sušené tresce
Na první pohled je s podivem, jaké místo si ve španělském ráji čerstvých ryb vydobyla sušená treska ze Skandinávie. V minulosti se jednalo o levnou variantu čerstvých ryb, které vzhledem k nedostatkům chlazení nebylo možné dopravit do vnitrozemí Španělska. Je zajímavé, že již 30 km od pobřeží tradiční lokální recepty připomínají spíše kontinentální kuchyni a jedinou mořskou roli hraje sušená treska. V některých receptech lze sušenou nasolenou tresku nahradit čerstvou, ale rozdíl v textuře i chuti obou forem je obrovský a pokud máte možnost použít sušenou tresku, neváhejte. Ve Španělsku se říká, že rozdíl mez čerstvou a sušenou treskou je podobný jako rozdíl mezi jamónem a čerstvým vepřovým masem.
Recept: Sušená treska s jamónem
Ingredience:
- 500g sušené tresky (lze nahradit čerstvou treskou)
- 4 sušené papriky (lze nahradit mletou sladkou paprikou)
- olivový olej
- 100 g jamónu serrano nakrájeného na kostky
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžička červené mleté papriky
- 200 ml rybího vývaru (nebo vody)
- sůl, pepř
Postup:
Tresku omyjeme pod tekoucí studenou vodou a vložíme do nádoby se studenou vodou, kterou dáme do lednice. Tresku je kvůli odsolení nutné mít v lázni dvou litrů vody nejméně 48 hodin a nejméně 4 x vodu vyměnit. Treska se zbaví přebytečné soli a zároveň přijme vodu (nabyde 40% své hmotnosti). Je proto důležité, aby voda byla kvalitní. Nakonec tresku vyjmeme a osušíme a nakrájíme na 6 cm široké kostky. Je důležité si uvědomit, že si treska i tak stále ponechává poměrně velké množství soli, které často stačí na prosolení celého jídla.
Sušené papriky vložte do nádoby s vodou a nechte je hodinu odstát.
Na středním plameni rozpalte olej, osmažte v něm stroužky česneku do světle hněda, osmažte i očištěné sušené papriky, oboje vyjměte a v moždíři se lžící vody vytvořte jemnou pastu.
Na oleji ve stejné pánvi osmažte tresku z obou stran do světle hněda a odstavte ji na talíř. Do pánve přidejte nasekanou cibuli, osmažte dozlatova. Přidejte pastu z moždíře, mletou papriku, pepř, strouhanku a jamón. Vše pořádně promíchejte a nechte minutu smažit. Přilijte rybí vývar (nebo vodu) a nechte půl hodiny dusit na mírném plameni. Cílem je hustá a chuťově intenzivní salsa. Ochutnejte, je-li omáčka dosti slaná (jamón i treska obsahují dostatečné množství soli).
Půl hodiny před koncem rozpalte troubu na 200°C. Do zapékací nádoby přelijte obsah pánve, vložte kousky osmažené tresky a bohatě je přelijte omáčkou. Zapékejte v horní polovině trouby 10 až 15 minut.
Vyhoďte do koše, pokud jste neprovedli první krok.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!