Jaké vybrat kalamáry?
Pro tento recept se nejlépe hodí malé kalamáry, které se v konečné fázi smíchají s pečenými bramborami.
Na co si dávat pozor?
Příprava kalamárů je vždy trochu ošemetná. Větší kalamáry jdou relativně rychle do tuha. S menšími je práce lehčí, ale dbejte na to, abyste měli opravdu rozpálenou pánev (ideálně s tlustým dnem držícím teplo). Raději kalamáry opečte ve více dávkách, aby vám nestačily pustit vodu.
Varianty receptu
Nemáte-li malé brambory, můžete použít na podobně velké kusy pokrájené velké brambory. Ve Španělsku se používá hladká petržel, ale téměř identický recept můžete v Portugalsku ochutnat se zeleným koriandrem.
Recept: Calamares con papas asadas - kalamáry s pečenými brambory
Ingredience:
- 700g menších neočištěných kalamárů (olihní)
- 800g malých celých brambor (max 5 cm) - omytých, neloupaných
- Cca 100ml extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku - nasekaného
- 4 lžíce nasekané hladké petželky
- sůl
Postup:
-
Rozpalte troubu na 220 °C. V nádobě vhodné pro pečení smíchejte brambory, česnek, lžičku soli a 4 lžíce olivového oleje. Pečte 30 minut. Po 30 minutách by měly být brambory hezky opečené a měkké při vpichu vidličkou. Zdají-li se vám příliš tvrdé, snižte teplotu na 170 °C a pokračujte ještě dalších 10 minut. Hotové brambory vyndejte.
Obr.: Brambory by měly být opečené a měkké při vpichu. -
Očištěte kalamáry. Oddělte hlavu od těla, vyčistěte vnitřek těla, zbavte tělo pigmentové blány, oddělte od hlavy chapadla, vyjměte tzv. Zobáček. K použití vám zbyde bílé, vyprázdněné zvonotvité tělo a chapadla. Vše perfektně osušte, snažte se vysušit i dutinu těla. Více informací naleznete v návodu na čištění kalamárů.
Obr.: Očištěný kalamár připravený k další úpravě -
10 minut před tím, než budou brambory hotovy, rozpalte na sporáku na vysokém ohni pánev (ideálně s tlustým dnem držícím teplo). Zakápněte jednou lžící oleje. Opatrně položte na pánev kalamáry tak, aby se nedotýkaly. Posolte z jedné strany. Nechte prudce opékat, aniž byste s kalamáry jakkoliv hýbali. Po dvou minutách (záleží na velikosti a teplotě - u malých kalamárů může být čas i kratší) zkontrolujte opatrně u jednoho, je-li zespodu opečený (viz obrázek). Při obracení se snažte tělo dokonale podebrat, takže kalamár obrátíte i s opečenou vrstvou. Posolte druhou stranu a pečte znovu stejný čas. Hotové kalamáry vyndejte na talíř.
Obr.: Kalamáry se v pánvi kroutí, je dobré je občas přitlačit vařečkou pro rovnoměrné opečení -
V nádobě, ve které jste pekli brambory, přidejte k bramborám hotové kalamáry, nasekanou petržel a zbytek olivového oleje. Opatrně, ale pečlivě promíchejte a podávejte.
Ano pěkný recept
Děkujeme a jsme rádi, že se vám recept líbil!
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!