Recept: Smažené kalamáry - calamares fritos - Jamon.cz

Smažené olihně neboli smažené kalamáry neboli calamares fritos jsou jednoznačně nejčastější úprava kalamárů ve Španělsku. Jsou oblíbené u malých dětí, opilců i slušných občanů. Jsou univerzální, hodí se do zimy i do léta a chutnají slušně i ze zmražených surovin. Nejčastěji se připravují z větších kalamárů, jejichž tělo je pokrájeno na kroužky.

Jaká velikost je nejlepší? 

U smažených kalamárů platí, že čím větší, tím lepší. Malé kalamáry se smaží celé a říká se jim chipirones. Na tento recept, tj. na kalamáří kroužky je třeba mít kalamáry velké, ideálně min. 300g.

Můžeme použít mraženého kalamára?

Můžeme. Čerstvý je lepší, ale mražený je naprosto přijatelný. U některých receptů to neplatí, tady ano. Vyhněte se ale mraženému polotovaru, kde jsou kroužky již obaleny. Kalamáry si obalte vždy sami, rozdíl je obrovský.

S čím se jedí fritované kalamáry?

Nejčastěji se jedí samotné pokapané citrónem. Když říkáme samotné, tak tím myslíme opravdu samotné bez chleba, bez alioli, bez ničeho. My nicméně přesto doporučujeme podávat s česnekovou majonézou alioli. Ve Španělsku je to většinou přijatelný požadavek, i když to zejména někteří Andalůzané pokládají za hřích.

Na co si dávat pozor?

Kroužky musíte před obalením perfektně osušit, jinak v oleji střílejí jako kalašnikov. Je to také nutné pro dobré obalení jak v mouce, tak v těstíčku. Je třeba mít olej dobře zahřátý a musí ho být dost - kroužky by měly být více než z půlky, nejlépe celé, ponořené. Olej musí být opravdu horký, aby se těstíčko či mouka opekly rychle, cca za minutu, což bohatě stačí na to, aby se kalamár udělal a zároveň se nestal žvejkou.

Tipy a triky?

Bojíte-li se, aby kalamár nebyl tuhý, můžete ho před obalováním a smažením na půl hodiny ponořit do studeného mléka. Pokud ale nebudete smažit ve studeném oleji příliš dlouho, tuhý nebude ani tak.

Jaké jsou varianty receptu?

Liší se především způsob obalování. Buď se obaluje pouze v mouce. Mouka je pšeničná, většinou speciální na smažení, což pouze znamená, že je trochu hrubší, podobná jako česká polohrubá. Stále častěji můžete v restauracích narazit na bezlepkovou variantu, kdy se kalamáry obalují v jemné mouce z cizrny. Další stupeň je obalování ve šlehaných vejcích s petrželkou a mouce a v klasickém těstíčku z vajec, mouky a něčeho kypřícího, např. piva nebo jedlé sody.

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít