Co jsou gambas con jerez y jamón?
Oblíbené tapas ze západu Andaluzie, kde se daří jak jamónu, tak sherry. Na rozdíl od gambas pil-pil, kde se krevety konfitují v oleji či gambas a la plancha, kde se krevety prudce opékají na rozpálené pánvi, se v tomto receptu krevety pouze vaří v aromatické omáčce ze sherry a jamónu. Výsledek je jemná textura krevety obalených ve esenciálně andaluské šťávě.
Jaké krevety zvolit?
Na velikosti zde příliš nezávisí. Menší krevety se samozřejmě vaří kratší dobu než větší, ale nezpůsobují žádný problém. Platí jako vždy, že čerstvé krevety jsou lepší než mražené a neloupané lepší než oloupané, ale v tomto případě si neděláte úplnou ostudu, ani s mrazenými, loupanými krevetami. Je třeba je ovšem předem pozvolna rozmrazit.
Na co si dávat pozor?
Jediné, na co si musíte dát pozor je to, abyste nepřevařili krevety. Jakmile zbělají, je recept hotov. Dejte ještě pozor na to, abyste jídlo nepřesolili. Než vhodíte první zrnko soli, bude již relativně slané z jamónu.
Recept: Gambas con fino y jamón - krevety se sherry a jamónem
Ingredience:
- 300 g oloupaných krevet
- 3 lžíce olivového oleje
- 80 g jamón serrano - na plátky a pokrájeného na proužky
- 60 ml suchého sherry
- sůl
- čerstvě umletý pepř, hladká petrželka
Postup:
- Zahřejte olej na středním ohni na menší pánvi či v menším hrnci. Přidejte česnek a smažte do světle hněda.
- Přidejte jamón a sherry a minutu vařte.
- Přidejte krevety, promíchejte a vařte, dokud nezbělají (přestanou být průsvitné). Ochutnejte, osolte, opepřete. Posypte nasekanou petrželkou.
- Podávejte horké s dobrým bílým chlebem.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!