Co jsou sardinas con jamón y pimiento?
Sardinas con jamón y pimiento jsou sardinky nadívané nasekaným jamónem a pečenou či nakládanou paprikou, obalené v mouce a šlehaném vejci a do křupava osmažené v olivovém oleji. Jedná se o trošku pracnější a sofistikovanější verzi obyčejných smažených sardinek.
Jaké sardinky, jaký jamón a jakou papriku použít?
Sardinky by měly být ideálné čerstvé. Neměly by být ty úplně nejmenší, abyste je nemuseli plnit pinzetou na mravence. V případě jamónu můžete použít jakékoliv zbytky pokrájené opravdu na drobno. Papriku můžete použít nakládanou nebo čerstvě upečenou.
Na co si dát pozor?
Zásadní je dobře očistit a otevřít sardinky. Jde to trochu hůř než u ančoviček, protože je páteř víc vrostlá do masa. Je proto důležité sardinku nejprve otevřít tak, že filátka svírají o trochu více než 180 stupňů (převrátit je na druhou stranu). Pak se páteř sama trochu uvolní a je snadnější ji pak odebrat. Snažte se mít dvoj-filátka pokud možno homogenní, zároveň ale nemějte strach z toho, když nebudou úplně perfektní.
Nepřeplňte sardinky nádivkou, jinak vám při obalování bude padat. Nemusíte dát jen tolik, abyste sardinky zcela zavřeli, ale nedávejte ani tolik, aby je neuměli ani přivřít.
Mějte nahřátý olej připravený a teprve pak začněte smažit. Sardinky by neměly stát dlouho obalené.
Jaké jsou varianty receptu?
Do vejce můžete nasekat česnek a petrželku. Místo sardinek lze použít větší ančovičky.
Recept: Sardinas rebozadas con jamón y pimiento - sardinky plněné jamónem a paprikou
Ingredience:
Obr.: Jedinou trochu exotickou ingrediencí je samotná sardinka - i ta se ovšem již dá snadno sehnat
- 6 sardinek
- Hladká mouka v hlubokém talířku
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžíce nasekaného jamónu
- 1 lžíce nasekané pečené či naložené papriky (recept na pečenou papriku)
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
- Očištěte sardinky. Můžete použít návod na čištění ančoviček. Jediný rozdíl je v tom, že páteř se u sardinek drží masa silněji a je nutné rybu opravdu otevřít, aby se páteř a kůstky uvolnily. Výsledkem jsou spojená dvojfilátka, která se budou plnit směsí.
- Na každou sardinku položte lžičku smíchané směsi nasekaného jamónu a pečené nebo nakládané papriky (můžete bez obav použít klasické zavařené papriky, které koupíte všude). Filátko zavřete a zamáčněkte tak, aby dostalo alespoň náznak tvaru. Sardinka nemusí být zcela zavřená, nádivka může koukat. Pokud vám kousek při obalování vypadne, nic se neděje.
Obr.: Sardinky můžou být naplněné dost - při obalení a smažení se uzavřou - Na středním plamenu v malé pánvi rozehřejte 0.5 cm vysokou vrstvu oleje. Olej je hotov, když do něj dáte kousek chleba a on začne syčet.
- Obalte nadívané sardinky v mouce z obou stran a poté ve šlehaném vejci.
Obr.: Sardinky obalené v mouce a vejci se musí okamžitě osmažit. - Osmažte z jedné strany (1-2 minuty), osolte, osmažte z druhé strany, osolte.
Obr.: Smažení trvá jen chvilku. Nesmažte po více než dvou várkách. Osolte v hrnci. - Nechte okapat chvíli na papírové utěrce.
Obr.: Sardinky čekající na konzumenta. - Můžete podávat jako součást tapas menu buď samotné, s citrónem či alioli.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!