Salmorejo (čti salmorecho) je lahodné a osvěžující rajčatové pyré ochucené kvalitním vinným octem a syrovým česnekem. Salmorejo pochází z Cordóby, kde tímto chladivým pokrmem chudí strávnící bojovali proti horku a hladu (byli-li opravdu chudí, museli se obejít bez vajíčka a jamónu). Není nic příjemnějšího než se po parném dni posadit na jednu z cordobských teras pod pomerančovníky a osvěžit se sklenkou suchého bílého vína a miskou salmoreja. Nejlepší na salmoreju je, že se dá velice snadno připravit z běžně dostupných ingrediencí i v Čechách a že chutná přijatelně i v případě, že použijete některá z těch umrlčích rajčat, kterými české supermarkety s oblibou zamořují náš trh. Uvidíte sami, že se bez geniální kombinace pikantních rajčat a octa, silné chuti jamónu, vařeného vajíčka a sametového olivového oleje brzy nebudete moci obejít.
Recept: Salmorejo - studený rajčatový krém
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat (zralá rajčata jsou v Čechách opravdovým problémem, ale nenechte se kvůli špatným rajčatům od přípravy salmoreja odradit)
- 200 g den starého bílého chleba
- 250 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
- stroužek česneku
- 2 vařená vejce
- 150 g jamónu (ibérico či serrano)
- (2 lžíce vinného octa - ideálně "de Jerez")
Postup:
Oloupejte stroužek česneku. Umyjte rajčata, spařte je pod horkou vodou a oloupejte. Rozkrojte je na půl a vyjměte tvrdá místa, kterými byla přichycena ke stonku. Pokrájejte chléb na menší kostky. Dejte všechny suroviny kromě vajec a jamónu do dostatečně velkého mixéru či plastové nádoby, budete-li používat ponorný mixér. Vše mixujte do té chvíle, než z ingrediencí vznikne sametová homogenní hmota (pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, nejprve vytvořte jemný krém bez oleje a pak tenkým provázkem za stálého míchání přilévejte olej). Dejte do lednice nejméně na jednu až dvě hodiny vychladit.
pozn. Budete-li přidávat ocet, přidejte ho hned na začátku spolu se všemi ingrediencemi. Otázka octa v salmoreju je poměrně složitá a vyvolává četné diskuze. Autentické starozákonní salmorejo je skutečně bez octu, přesto však se do salmoreja často i v těch nejlepších restauracích ocet přidává.
Mezitím uvařte na tvrdo dvě vajíčka a pokrájejte je na kostky o průměru jeden centimetr. Také z jamónu udělejte drobné kostičky.
Vychlazené salmorejo pak nalijte do menších misek a ozdobte kostkami vajíčka, jamónu a tenkým praménkem olivového oleje.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!