Pstruh po navarrsku je jemným pokrmem, který se velice dobře hodí do teplé letní noci (a je tedy obzvláště vhodným jídlem do Čech). Plátky jamónu posílí šťavnatost rybího masa, které se skvěle doplňuje s mírně sladkokyselou omáčkou z rajčat a pečené papriky. Pokrm představuje to nejlepší z tradiční navarrské kuchyně a byl poprvé popsán již ve 12. století v Průvodci poutníka Aymerica Picauda. "Trucha a la Navarra" byla také oblíbeným jídlem Ernesta Hemingwaye.
Recept: Pstruh po navarrsku
Ingredience:
- 4 celí vykuchaní pstruzi
- 4 plátky jamónu
- olivový olej
- hladká mouka
na salsu:
- 1 kg zralých rajčat (nejsou-li zralá, použijte konzervovaná)
- 1 pečená červená paprika (oloupaná)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička cukru
Postup:
Opláchněte pstruhy pod studenou vodou a důkladně je osušte papírovým ubrouskem. Osolte z obou stran i zevnitř a nechte 10 minut odstát.
Vložte do každého pstruha jeden plátek jamónu a zavřete pstruha párátkem.
Mezitím si připravte tradiční salsu, kterou budete podávat ke pstruhovi.
Zahřejte olej v hlubším hrnci na středním plameni. Oloupejte rajčata, zbavte je semínek, pokrájejte je a spolu s pokrájenou paprikou přidejte do hrnce. Vařte na středním plameni 15 min a poté propasírujte (nebo rozemelte na jemnou pastu). Přidejte sůl a cukr a velmi dobře promíchejte. Sasu uchovávejte teplou do podávání pstruha.
Obalte pstruhy z obou stran v hladké mouce a osmažte na olivovém oleji do zlatova z obou stran. Pstruhy okamžitě servírujte přelité horkou rajčatovou salsou.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!