Tento recept je tradičním katalánským receptem z okolí Montserratu. Do měkka uvařené kousky slepice v husté lahodné omáčce budou mít blahodárné účinky na váš organismus. Slepice se zde ukazuje v tom nejlepším možném světle - spolu s jamónem dává neskutečně intenzivní chuť omáčce, ve které se pozvolna vaří a zároveň překvapuje měkkým a šťavnatým masem. Máte-li rádi poctivá, pomalu se vařící jídla, která mohou vyplnit celé dlouhé mrazivé odpoledne, určitě si tento recept zamilujete.
Recept: Slepice po montserratsku (gallina en pepitoria a la Montserrat)
Příprava:
10 min.
Vaření:
90 min.
Celkem:
100 min.
Porce:
4
Ingredience:
- půlka slepice porcovaná na menší kousky (cca. 1.2 kg)
- 100 g jamónu pokrájeného na kostičky
- 50 g vepřového másla
- 1 cibule nakrájená na drobno
- špetka šafránu
- 1 stroužek česneku
- 1 sklenice suchého bílého vína
- vývar (slepičí či kuřecí)
- 1 snítka tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 žloutky ze 2 vařených vajec
- sůl, pepř, 1 hřebíček, špetka muškátového oříšku
Postup:
- Umyjte slepici pod studenou vodou a dobře osušte. Dejte rozpustit sádlo na střední plamen do hlubokého, dostatečně velkého hrnce a osmažte v něm kousky slepice ze všech stran do zlatova.
- Přidejte cibuli a kostičky jamónu. Jakmile začne cibule lehce měnit barvu, přidejte česnek a tymián. Dobře promíchejte a zaprašte 2 lžícemi mouky. Opět promíchejte a přilijte víno. Za stálého míchání víno téměř vyvařte a přidejte tolik vývaru, abyste přikryli všechny kousky slepice. Přidejte sůl, pepř, hřebíček, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a šafrán.
- Vařte bez poklice na středním až nízkém plameni až do chvíle, než bude slepice měkká (1.5 až 2 hodiny). Dochází-li vám tekutina v hrnci, dolijte vodou. Jakmile je slepice měkká, utvoříme v moždíři ze dvou žloutků vařeného vajíčka a dvou lžic šťávy z hrnce hustou pastu a vmícháme jí do hrnce. Omáčka by měla získat sympaticky hustou konzistenci. Je-li příliš řídká, zvýšíme plamen a zredukujeme jí.
- Podáváme s bramborovou kaší.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!