Dali jsme dohromady 5 největších hříchů jídelních lístků českých restaurací. Jestli víte o nějakých dalších, dejte vědět.
1. MINIATURISMY
Příklad:
Pečené kolínko s brambůrky
Typický hříšník:
Kvalitní podniky nebo restaurace, které si to o sobě myslí
O co jde?
Z neznámého důvodu se ve většině lepších restaurací používá i pro ty největší porce nechutných zdrobnělin. Rajče je rajčátko, koleno je kolínko, filet je filátko, brambor je brambůrek, petržel je petrželka a bazala je bazalka ...moment tady něco nesedí. Každopádně myslíme, že je každému vše jasné.
2. GALICISMY A POUŽÍVÁNÍ PODIVNÝCH SLOV JAKO HNÍZDO
Příklad:
Terinka s teplým mille feuille na hnízdě ze směsi bisquetu a beurre blanc
Hříšník:
Všechny lepší restaurace a také ty, které si to o sobě jenom myslí
O co jde?
Ve zkratce jde o to, že člověk v podobných restauracích nerozumí z jídelního lístku ani zbla. Je nutné se pokaždé vybavit francouzským slovníkem a obrovskou představivostí. Nic takového ovšem člověk při sobě většinou nemá.
3. MYSTICISMUS (ČASTO VE SPOJENÍ S ČÍŠNICKÝM ZKRATKISMEM)
Příklad:
Mlynářovy koule
Typický hříšník:
Jakákoliv z těch divných restaurací s nábytkem z 90 let a jídelním lístkem v koženkových deskách s plastovými kapsami, na něž se otiskuje inkoust z vložených papírů. Nejjednodušší jídla, jejichž názvy se během staletého používání zcela zažily, se najednou nazývají pseudkreativními bláboly. Mysticismus je vůbec nejhorší v kombinaci se zkratkismem, který se usadil v hlavách českých číšníků jako mor.
O co jde?
B "My bychom si dali Mlynářovy koule, Hadrářovu kočku a Trefu do černého"
A "Láďo, mlynář, hadrář a trefa, ale hned."
A "Tááákže panstvo, vybráno?"
B "Ještě ne, prosím vás, co je to sukně paní domací?"
A "To je klasická bramboračka"
B "A Jágrovy puky?"
A "Karbanátky, pane"
B "A myslivcův sen?"
A "Koprovka, slečinko, klasická nefalšovaná koprovka."
B "A zámecká bašta?"
A "Knedlo, zelo, vepřo, uličníku nezbedná!"
B "Tak já zkusím Papagenovu naději."
A "Ok, jen upozorňuji, že jde o obyčejnské kuře s bramborem."
B "Ach jo!"
4. SEPARATISMUS
Příklad:
Knedlíky 35 Kč, rýže 18 Kč, vařený brambor 23 Kč, majonéza 6 Kč
Typický hříšník:
Podobný typ jako mystik. Přílohy se většinou nalézají na úplném konci jídelního lístku, často mezi alkoholickými a nealkoholickými nápoji.
O co jde?
B "Dám si guláš!"
A "Chcete ho jen tak, nebo můžu nabídnout nějakou přílohu?"
B "Rád bych si ho dal s knedlíkem."
A "Takže píšu si, jednou gulášek, jednou knedlíček a jedno pivečko s jedním půllitránkem".
5. ANTIJAMONISMUS
Příklad:
Prosciutto s melounem
Typický hříšník:
Většina českých restaurací
O co jde?
Přiznejme si to, jamón je dosud válcován italským prosciuttem. Jakkoliv je mezi světovými gurmány uznávána nadřazenost jamónu ibérico nade všemi světovými sušenými šunkami z bílých prasat, v Čechách se bohužel nic podobného na jídelních lístcích neprojevuje.