» Opečený chléb s avokádem, jamónem a olivovým olejem.

O podivnosti avokáda

Avokádo je jeden z nejdivnějších plodů, který tato země spatřila, o tom se asi dlouze nemusíme bavit. Má pastózní konzistenci, mdlou chuť postrádající sladkost, je dost tučné a není zrovna nejlevnější. Na druhou stranu lze však jeho konzistenci nazvat krémovou, chuť jemnou a pohlížet na něj jako na vynikající zdroj mononenasycených mastných kyselin, které jsou zdravé. V Malaze i Granadě je avokádo jedním z nejčastějších plodů, používá se na přípravu sladkých mléčných koktejlů, salátů, předkrmů nebo prostě jako jednoduchá pomazánka na chleba. Jelikož se zejména v Granadě často jamón s avokádem potkávají na jednom stole, spojují někdy síly a tvoří exotické ale chutné bocadillo con aguacate y jamón.

Ingredience

Krajíc opečeného bílého chleba
1 avokádo
Plátky jamónu bez chemických konzervantů
Extra panenský olivový olej

Recept

Rozkrojte avokádo podélně kolem pecky. Zaseknětě nůž do pecky a otočte jí o 90, aby vyklouzla z lůžka. Lžíci vyberte obě půlky avokáda a nakrájejte je na 0,5 cm tlusté plátky. Položte na opečený chléb, zakápněte olivovým olejem a přikryjte plátky jamónu.