Základem chudinských brambor je trojjediná kombinace konfitování, smažení a pečení v hrnci ve vlastní šťávě. Brambory se spolu se zeleninou vaří ve směsi oleje a šťávy, kterou ingredience pouští a zároveň se na mírné pomalém plameni připékají tak, že jsou na konci mírně připečené, ale přitom krásně šťavnaté.
Důležité je zvolit správný hrnec s dostatečně velkým, nepřilnavým dnem a mírný plamen. Zásadní je, aby teplota a plocha nebyla příliš velká, protože by se z hrnce vypařila všechna šťáva a zároveň nebyla příliš malá, protože by se brambory ve vysoké hladině tekutiny uvařily příliš do měkka a polámaly.
Recept: Patatas a lo pobre s chorizem (brambory s chorizem)
Ingredience:
- 500g brambor - oloupaných a nakrájených na 1 cm tlusté plátky
- 1 dcl olivového oleje
- 1 lžička vinného octu (volitelně)
- 3 stroužky česneku - oloupané a nasekané nadrobno
- 1 červená paprika (kapie) - oloupaná a pokrájená na 1 cm široké proužky
- 1 cibule - pokrájená na hrubo
- 3 malé zelené papriky - pokrájené na 1 cm široké proužky
- 1/2 lžičky černého pepře
- 100g chorizo pokrájené na kostky 2 cm
Postup:
-
V hlubším hrnci či pánvi ohřejte na mírném plameni olej.
-
Přidejte česnek a cibuli a 2 min. za stálého míchání lehce osmažte.
-
Přidejte papriku a brambory (chorizo), osolte (v případě choriza méně) a vše opatrně a důkladně promíchejte. Přiklopte pokličku a na mírném plameni vařte 20 až 25 min. Průběžně kontrolujte, jestli se vám ke dnu nepřipaluje cibule. Po 10 min. opatrně vše obraťte, aby se lehce opekla i druhá strana brambor. Opepřete a zakápněte octem. Brambory by měly být lehce opečené, co nejméně polámané, zelenina by měla být měkká, ale držet pohromadě.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!