Recept: Autentické španělské gazpacho

Autentické gazpacho z Anadalúzie

Gazpacho je strašně jednoduché na přípravu. Je však třeba věnovat náležitou pozornost výběru ingrediencí. Ne nadarmo je výhradní sezónou pro gazpacho léto. Pouze v létě lze totiž sehnat rajčata, která jsou plně zralá a mají příjemně sladkou chuť. Nejvhodnější odrůdou rajčat pro gazpacho jsou tzv. tomates de pera. Jedná se o oválná soudková rajčata, která se často používají i v italské kuchyni. Známé odrůdy tohoto typu rajčat jsou například rajčata San Marzano a Roma VF. Při výběru ingrediencí gazpacha ale nezapomeňte na to nejhlavnější. Veškerá zelenina do gazpacha musí být zralá. Proto radši použijte zralá kulatá rajčata než nezralá oválná.

Recept gazpacho

Poznámka č.1: Ve Španělsku i jinde se často můžete setkat s tím, že gazpacho je ředěno vodou nebo je při servírování podáváno s ledem. Obě věci jsou špatně neboť ubírají gazpachu na jeho intenzivní rajčatové chuti.

Poznámka č.2: Množství použité zeleniny je orientační. S jednotlivými poměry můžete mírně experimentovat. Výsledná chuť a množství gazpacha záleži na šťavnatosti a zralosti plodů. Při experimentování pouze pozor na cibuli a česnek. Obě ingredience mají tendenci "rozležet se" v lednici  a usurpovat potom výslednou chuť gazpacha.

Poznámka č.3: Důvodem závěrečné poznámky je "recept" na gazpacho, který je k přečtení na Vareni.cz. Prosíme, vyvarujte se dávat do gazpacha protlak nebo ho "zjemňovat" smetanou. Chuť protlaku vám znehodnotí svěží chuť čerstvé zeleniny. To samé platí o smetaně. 

Pondělí, 22. května 2023

Díky.

Neděle, 14. května 2023

Moc děkuji, výborná chuť

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít