Fíky jsou typicky španělským ovocem. Sklízejí se dvakrát ročně a jejich sezóna je krátká a intenzivní. První nastává na přelomu června a července a fíky z této sklizně se ve Španělsku nazývají brevas. Druhá sezóna je na začátku září a fíky z této sklizně se prodávají pod jménem higos. První sklizeň fíků bývá menší, a proto jsou brevas dražší a jsou často pokládány za něco lepšího než higos. Jinak jsou brevas trochu větší než higos, ale higos zase zpravidla bývají sladší. Podstatné rozdíly ale mezi sebou obě sklizně nemají.
Následující recept není žádné tradiční španělské jídlo. Saláty ze syrových, nevařených ingrediencí se, narozdíl od Itálie, v tradiční španělské kuchyni prakticky nevyskytují. Budeme však používat typicky španělské ingredience, a proto obstojí i jako předkrm nebo doprovod nějakého echt španělského jídla. Příprava je jednoduchá, uvidíte sami, že vám nezabere déle jak 5 minut.
Recept: Salát s jamónem, rukolou, kozím sýrem a fíky
Ingredience:
- 100 g rukoly
- 100 g jamónu nakrájeného na plátky
- 3 zralé fíky
- 100 g čerstvého kozího sýru
- hrst piniových oříšků
- olivový olej
- šťáva z půlky citrónu
- sůl
Postup:
V malé misce rozšleháme olivový olej se šťávou z citrónu a trochou soli. Do mísy vložíme omytou rukolu a dobře promícháme s půlkou zálivky. Rukolou pokryjeme servírovací talíř. Navrch poskládáme plátky jamónu a rozpůlené fíky. Doprostřed dáme kousky kozího sýru. Posypeme piniovými semínky a zalijeme zbylou zálivkou.
Obr. Čerstvé fíky na španělském trhu
Obr. Salát z rukoly, kozího sýru, jamónu a fíků - ingredience
Obr. Salát z rukoly, kozího sýru, jamónu a fíků - výsledek
Poznámka: Piniová semínka lze nahradit drcenými mandlemi nebo jinými oříšky. Použitý sýr je měkký lehce zralý plísňový sýr, lze však použít i nezrající čerstvý sýr . Pokud nechcete používat kozí sýr, je možné použít i kvalitní mozzarellu nebo jiný čerstvý sýr. Naopak nevhodné jsou zralé tvrdé sýry.
Kdo má chuť na jiný recept s fíky může zkusit Pečené fíky s jamónem.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!