Recept: Salát s jamónem, rukolou, kozím sýrem a fíky

Fíky jsou typicky španělským ovocem. Sklízejí se dvakrát ročně a jejich sezóna je krátká a intenzivní. První nastává na přelomu června  a července a fíky z této sklizně se ve Španělsku nazývají brevas. Druhá sezóna je na začátku září a fíky z této sklizně se prodávají pod jménem higos. První sklizeň fíků bývá menší, a proto jsou brevas dražší a jsou často pokládány za něco lepšího než higos. Jinak jsou brevas trochu větší než higos, ale higos zase zpravidla bývají sladší. Podstatné rozdíly ale mezi sebou obě sklizně nemají.

Následující recept není žádné tradiční španělské jídlo. Saláty ze syrových, nevařených ingrediencí se, narozdíl od Itálie, v tradiční španělské kuchyni prakticky nevyskytují.  Budeme však používat typicky španělské ingredience, a proto obstojí i jako předkrm nebo doprovod nějakého echt španělského jídla. Příprava je jednoduchá, uvidíte sami, že vám nezabere déle jak 5 minut.

Poznámka: Piniová semínka lze nahradit drcenými mandlemi nebo jinými oříšky. Použitý sýr je měkký lehce zralý plísňový sýr, lze však použít i nezrající čerstvý sýr . Pokud nechcete používat kozí sýr, je možné použít i kvalitní mozzarellu nebo jiný čerstvý sýr. Naopak nevhodné jsou zralé tvrdé sýry.

Kdo má chuť na jiný recept s fíky může zkusit Pečené fíky s jamónem.

Pondělí, 23. října 2023

Dokonalá kombinace, jen jsem do zálivky přidala čerstvě namletý pepř a lžíci medu, k fíkům a kozímu sýru se skvěle hodí! Díky za recept. JK

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít