Co jsou papas arrugadas?
Papas arrugadas jsou brambory vařené ve vysoce slaném nálevu a posléze chvilku pečené na solné krustě, která zbyde na dně hrnce. Jedná se o typický recept z Kanárských ostrovů.
Jaké jsou nejvhodnější brambory?
Celé, malé, nové brambory. Musí mít tenkou slupku a neměly by být větší než 5 cm. Recept funguje pouze s celými neloupanými bramborami.
S čím se papas arrugadas podávají?
Nejčastěji se podávají s miskou pikantní omáčky mojo picón, méně častěji rovněž se zelenou variantou mojo verde.
Obr.: Slavné kanárské studené omáčky mojo picón a mojo verde
Na co si dát v receptu pozor?
Dobře omyjte, případně okartáčujte brambory, aby neměly ani kousek hlíny. Dodržujte množství vody, nevařte brambory v hrnci plném vody.
Recept: Papas arrugadas - zvrásněné brambory
Ingredience:
Obr.: Ingrediencí je opravdu pomálu
- 500g malých nových brambor
- 4 lžíce soli
- Mojo picón (recept)
- Mojo verde (recept)
Postup:
- Brambory perfektně očistěte od hlíny. Neloupejte je.
- Do hrnce nasypte 4 vrchovaté lžíce soli, brambory a zalijte je studenou vodou tak, aby je tesně přikrývala.
Obr.: Brambory musí být těsně ponořené - nedávejte více vody, protože byste zředili roztok - Vařte cca 20 minut. Zkuste, jestli jsou při vpichu měkké.
- Odlijte z hrnce většinu vodu. Nechte pouze cca 2 cm na dně.
- Na vyšším plameni vodu odpařte, dávejte přitom pozor, aby se vám brambory nechytly ke dnu.
- Jakmile se voda vypaří, zbyde na dně hrnce sůl. Nyní snižte plamen na minimum a za opatrného míchání postupně obalte brambory v soli a pozorujte, jak se pomalu scvrkávají.
Obr.: Brambory opatrně válejte po solném dně - postupně se budou zmenšovat a "stárnout" - Podávejte horké s mojo picón a mojo verde.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!