Co je Mojo verde?
Mojo verde je studená pikantní omáčka z koriandru, česneku, octa a oleje. Mojo je španělské slovo odvozené od mojar, které znamená namáčet. Jde tedy o dip určený k namáčení. Verde je španělsky zelená. Jedná se o klasickou specialitu z Kanárských ostrovů. Omáčka je trochu podobná italské salse verde.
Obr.: Mojo verde (vpravo) je stejně jako mojo picón (vlevo) vyhlášená specialita z Kanárských ostrovů
K čemu se mojo verde nejčastěji podává?
Mojo verde často doplňuje spolu s mojo picón kanárskou specialitu patatas arrugadas, brambory obalené v solné krustě. Používá se ale v mnohem širší škále receptů. Tradičně se podává k pečené chobotnici, k pečeným rybám a ke grilovanému masu.
Jaké jsou varianty mojo verde?
Mojo verde lze připravit buď v moždíři nebo v kuchyňském robotu. Příprava v moždíři je ovšem opravdu pracná a trvá dlouho. Za nás doporučujeme variantu v robotu. Do mojo verde se často přidávají zelené chilli papričky.
Recept: Mojo verde - zelená pikantní salsa
Ingredience:
- 2 stroužky česneku - oloupané
- 8 lžic nasekaného zeleného koriandru
- 1 zelená chilli paprička
- lžička římského kmína
- sůl
- 1 lžíce vinného octa
- 50 ml extra panenského olivového oleje
Postup:
- Dejte všechny ingredience kromě oleje do kuchyňského robota. Rozmixujte na jemnou kaši. Chytají-li se vám větší kousky na stěnu robota, můžete přidat 2 lžíce vody. Je možné ale nechat kaši s většími kousky, výsledek pak bude rustikálnější.
- Umožňuje-li to váš robot, do vzniklé směsi přidejte tenkým pramínkem olivový olej za provozu robota. Měla by vám vzniknout hladká emulze.
Na španělském blogu jsem našel, že lze místo koriandru použít i petržel a přidat trochu bílého vína - pak ocet jen podle chuti. Variant mojo verde je více - v některých se nepřidává chilli - pak je to velmi vhodné k rybě.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!