Co je Mojo picón?
Mojo picón je studená pikantní omáčka z chilli papriček, česneku, octa a oleje. Mojo je španělské slovo odvozené od mojar, které znamená namáčet. Jde tedy o dip určený k namáčení. Picón naznačuje, že se jedná o salsu pikantní. Jedná se o klasickou specialitu z Kanárských ostrovů.
Obr.: Mojo picón (vlevo) je stejně jako mojo verde (vpravo) vyhlášená specialita z Kanárských ostrovů
K čemu se mojo picón nejčastěji podává?
Mojo picón je nerozlučný kamarád s další kanárskou specialitou patatas arrugadas, bramborami obalenými v solné krustě. Jeho použití je ovšem velice široké. Často se podává k pečenému či grilovanému masu. Ve stáncích s pečenými kuřaty je mojo picón častou variantou k česnekové majonéze. Výborně chutná i s některými pečenými rybami.
Obr.: Chuleton s mojo picón - královská varianta
Jaké jsou varianty mojo picón?
Téměr nekonečné. Základem je vždy mletá paprika, chilli paprička, česnek, kmín, ocet a olej. Zahušťuje se ovšem někdy neopečeným chlebem, někdy mandlemi, někdy kombinací obou dvou. Na zjemnění se někdy přidává rajče. Mojo je možné vyrábět buď ručně v moždíři nebo v robotu. Za nás doporučujeme robot.
Obr.: Varianta s rajčetem a mandlemi
Recept: Mojo picón - červená pikantní salsa
Ingredience:
Obr.: Variant receptu je skutečně nekonečné množství - základem je vždy pálivá paprika
- Krajíc bílého chleba osmaženého z obou stran v olivovém oleji - pokrájený na menší kostky
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 2 - 5 sušených nebo čerstvých chilli papriček
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžičky sherry octa (případně vinného octa)
Postup:
- Dejte všechny ingredience kromě oleje do kuchyňského robota. Rozmixujte na jemnou kaši. Chytají-li se vám větší kousky na stěnu robota, můžete přidat 2 lžíce vody. Je možné ale nechat kaši s většími kousky, výsledek pak bude rustikálnější.
- Umožňuje-li to váš robot, do vzniklé směsi přidejte tenkým pramínkem olivový olej za provozu robota. Nejčastěji se usiluje o hladkou emulzi. Můžete ale směřovat k rustikální variantě a robot zastavit před tím, než dosáhnete kaše.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!