První ze série našich lidlovských recenzí. V roce 2015 byl Lidl průkopníkem španělských v českých supermarketech. A my jsme nakonec jeho snahu i ocenili.
To, že se avokádo ve Španělsku masivně pěstuje, není věc zcela jasná. Avokádo, které je extrémě náročné na vodu, našlo ve Španělsku svůj druhý domov až díky technologickému zlepšení systému...
Kdo si myslí, že nejdražší šunka na světě se dělá tak, že se vezme šunka a dá se jí nejvyšší možná cena, co se zrovna člověku namane, tak se hluboce mýlí. Zákulisí výroby takových šunek je totiž o...
Se španělskou kuchyní je něco zásadně špatně. Bylo nám jasné, že trvale ztrácí ve světové oblíbenosti na agresivní a samolibou kuchyni italskou, ale teprve kvantifikace celého problému nám ukázala...
Brambory tvoří esenciální součást španělské gastronomie. Můžeme je najít snad ve všech podobách úpravy a třeba patatas bravas (brambory na divoko) jsou snad nejoblíbenější tapou všech věků. S...
Zkusili jsme si představit, co by se stalo, kdyby pí. profesorka gastronomie Magdalena Dobromila Rettigová měla k dispozici jamón (pomalu sušený na pomezí Moravy a Čech samozřejmě). Jak by chutnali...
Tortilla de patatas je v každém španělském baru jistotou, kterou nic nemůže nalomit. I v nejhorších barech ji naleznete v nadprůměrné kvalitě, domácí a čerstvou. Tortilla de patatas je prostě...
Sladká pečená paprika je zejména v Andaluzii tak oblíbená, že se často prodává v pekárnách spolu s chlebem. Používá se nejrůznějším způsobem, do studených krémů, do teplých omáček k rybám, do...
Tapas je na jedné straně nejznámější pojem ze španělské kuchyně, na druhé straně se ovšem jedná o pojem, se kterým je spojeno mnoho omylů, mýtů, nedorozumění a chyb.
Sušená treska (bacalao) je strašně zajímavá a v Čechách prakticky neznámá ingredience. Ve Španělsku existuje celá řada receptů, které ji obsahují. Sušená treska hraje prim hlavně před Velikonocemi,...
Už jste slyšeli o jamónu pro vegetariány? My již ano, ale nebyl to zrovna nový produkt firmy Beyond Meat. Prostě si jeden náš vtípek začal žít svým životem. A tohle je příběh jeho života.
Ačkoliv na téma sušení šunky jsme experti, donedávna jsme neměli vůbec žádné znalosti o sušení šunky v českých podmínkách. Prostě jsme si mysleli, že to nejde. Zrak nám vytřeli až kluci z...
Tento recept byl nalezen v podpalubí Kolumbovi lodi Santa María společně s poznámkou jeho cádizského kuchaře: "Kolumbus se po něm může umlátit". Ba ne, to ale neznamená, že to není jeden z...
Čechy (a Morava) v zimě je kapitola sama o sobě. Na člověka přijíždějícího ze Španělska by málem padla deprese. Zapomíná, že je tady také české (a moravské) léto s pivem na předzahrádce, houbaření,...
Španělská kuchyně má několik zásadních výhod oproti té italské, o níž se zase většina lidí domnívá, že má mnoho výhod oproti té španělské. Dozvíte se, kde je pravda.
Pulpo a la gallega je národním jídlem Galicie. Tradičně chobotnice vařená v měděných obrovských hrncích pokrájená na kolečka a servírována s olivovým olej a mletou paprikou na dřevěném prkénku.